Hoppa till innehållet
2 november 2021

”Jag har låtit mig inspireras av vad som var på agendan”

Under fem tisdagar i november och december kommer teaterchef Gunilla Röör tillsammans med inbjudna gäster hålla scensamtal om demokrati på teatern.
− Det är demokratiår och vår repertoar är sprungen ur det. Jag har låtit mig inspireras av vad som var på agendan, säger Gunilla.
 

Ett scensamtal kanske man oftast förknippar med arbetet bakom kulisserna på en teater. Ett samtal inför publik med en regissör, en scenograf eller skådespelare om arbetet kring en uppsättning. Men med anledning av att 2021 är ett demokrati-år, där hundra år av rösträtt för kvinnor uppmärksammas, så även i repertoaren på Norrbottensteatern, började Gunilla fundera på scensamtal som handlade om demokrati.
− Demokrati är något som jag själv tagit för givet i mitt liv. Och med tanke på vad som brinner runtomkring oss, kändes det plötsligt relevant att prata om demokrati igen. Men jag är ingen demokratiexpert och jag kan egentligen ingenting om det mer än att jag är bortskämd och uppvuxen och har tagit det för givet.

Upplägget är enkelt, Gunilla har bjudit in välkända gäster från litteraturens, historiens, teaterns och sportens värld. Hon håller i samtalen inför publik, som också gärna får vara delaktig.
− Jag tror att publiken kommer att vara med och göra designen av det här samtalet. Jag kommer att lämna en öppning för att publiken får ställa frågor. Om de gör det eller hur mycket de gör det, är upp till dem.

Först ut bland gästerna är Marianne Westin och Karin Tjernström, som skrivit boken Stridbara Siri och Modiga Märta, om kvinnorättskämparna i Luleå. Gunilla ville veta mer om kampen för rösträtt i Norrbotten och fick tips om dem båda.
− Jag tog kontakt med dem och frågade om de kunde hålla i det första samtalet som handlar om Luleå och hur det gick till här, vilka förebilder som finns här och varför de började forska på det och vad som drivit dem.
Tisdagen därefter gästar Lena Endre, som gick i samma klass som Gunilla på teaterhögskolan. Hon kommer att prata om demokrati och teater.
− Om man nu ska prata om demokrati på teatern och översätter demokrati till rättvisa. Vem får göra vad och vem får inte vara med? Vem får jobb och vem får inte jobb? Och vad är det här med marknadsandelar och varför får den och den göra stora roller? Vad är begåvning, hur väger man det och vem bestämmer det? Jag skulle vilja säga att teatern är en ganska odemokratisk plats. Det är en vinkel jag tänkte vi skulle dra i. Samtidigt som det ändå är en enorm plattform för det demokratiska samtalet, säger Gunilla.
Suzanne Osten, som Gunilla arbetat med tidigare, är också en av gästerna, liksom Johanna Fällman och Elin Anna Labba.
− Jag gör de här samtalen också för att lära mig. Lära mig bygden. Lära mig sport, om historien. Elin Anna Labba har nog också massor att lära mig.
Vad ser du fram emot med scensamtalen?
− Det är mötet med publiken och med gästerna, för de är ju också publik, att vi kan lära oss någonting av samtalet. Men jag hoppas att vi ska skratta mycket så att det inte blir så uppsträckt.
Text: Andrea Thür
Foto: Magnus Stenberg

Snart släpper vi biljetterna!

Fredagen den 19 april kl. 12:00 släpper vi biljetterna till årets sommarteater, Richard III av...

Pressbilder Ambulans

Teaterhögskolans slutproduktion. Spelas 13 april - 11 maj på Teaterhögskolans scen i Luleå....

Vernissage Staffan Westerberg på Norrbottensteatern

Måndagen den 8 april klockan 18.00 var det vernissage i Norrbottensteaterns foajé, för den...

By Formsmedjan. Powered by Yago