Hoppa till innehållet

Norrbottensteatern – hela länets teater

Norrbottensteatern är en teater för hela länet. Vårt uppdrag är att producera förstklassig scenkonst för alla invånare i Norrbotten.

Våra föreställningar spelas där norrbottningarna finns; på de tre scenerna i teaterhuset i Luleå och på turné runt om i länet.

Stiftelsen Norrbottensteatern etablerades 1967 och är Sveriges första länsteater. Stiftarna var dåvarande Norrbottens läns landsting och Luleå kommun. Varje år sätter vi upp omkring 6-7 egna produktioner på våra scener i teaterhuset i Luleå. På våra scener kan publiken även se uppskattade gästspel, njuta av scenluncher och scenmiddagar, roas av Bakfickor och ta del av aktuella scensamtal. Totalt ger vi omkring 150 föreställningar, inklusive gästspel, scenluncher och lördagsmatinéer under ett år. Vi turnerar också med flera av våra föreställningar, och under ett år spelar vi omkring 150 turnéföreställningar runtom i Norrbotten.  

Barn och unga är en prioriterad grupp för Norrbottensteatern, och vår unga scen, Ung Scen Norr, vänder sig till länets unga. Läs mer om Ung Scen Norr.

1986 flyttade Norrbottensteatern in i det då nybyggda teaterhuset vid Norra hamn. Här finns, förutom tre scener, en målarsal, snickeri, smedja, attribut- och tapetserarverkstad, kostymateljé, mask- och perukavdelning och en ljudstudio.  Norrbottensteatern har drygt femtio fast anställda, en årsomsättning på cirka 55 miljoner kronor och en självfinansieringsgrad på 9 - 12,5 procent. Omkring 90 procent av vår budget är anslag från Statens kulturråd, Region Norrbotten och Luleå kommun.

Vår repertoar

Norrbottensteaterns repertoar är en ständigt aktuell blandning av tidlösa klassiker och spännande nyskriven dramatik. 

Samverkan

För att sprida teaterupplevelser till fler samverkar vi med länets institutioner, kommuner, föreningar och näringsliv. Vårt samarbete med Teaterhögskolan i Luleå är unikt för teaterhögskolor i Sverige och innebär att studenterna ges möjlighet att delta i några av Norrbottensteaterns produktioner varje år.
Sedan 2011 har kultursamverkansmodellen funnits i länet. Den innebär att Region Norrbotten är mottagare av de statliga anslagen som de sedan fördelar till bland annat Norrbottensteatern.

By Formsmedjan. Powered by Yago