Hoppa till innehållet
Köp biljetter
  • Barrikaden 26 mars

    Fredligt motstånd, makt och revolution

En inspirationsföreläsning och diskussion med Stellan Vinthagen.

Många tror att våldsamma metoder är det effektivaste sättet att förändra ett samhälle. Men forskningen visar att det är precis tvärtom – fredligt motstånd såsom civil olydnad, bojkott eller hungerstrejk fungerar bättre än våld och vapen för att bekämpa orättvisor.

Stellan Vinthagen, världens enda professor i fredligt motstånd och civil olydnad, förklarar varför och hur du kan göra motstånd i din vardag med hjälp av ditt sätt att äta och leva på. Exempelvis kan långa kafferaster vara motstånd mot ens arbetssituation, eller att vägra gå på rea vara en protest mot konsumtionssamhället. Vinthagen är själv aktivist och har saboterat kärnvapenbestyckade ubåtar, varit aktiv i Ship to Gaza och suttit i fängelse flera gånger.

 

Om Barrikaden
Under perioden 7 april -12 maj spelar Norrbottensteatern Sara Stridsbergs Dissekering av ett snöfall, en fri fantasi om drottning Kristinas sista år vid makten. Det är en drömlik berättelse om makt, förtryck och hot men också om beslutsamhet och styrka. Med anknytning till detta bjuder Norrbottensteatern in till en serie intressanta och inspirerande föreläsningar om makt, motstånd och frihet.

 

Fler datum för Barrikaden

8 mars - Ljudet av handen - broderi som motstånd
Föreläsning på foajéscenen med textilkonstnären Elisabeth Bucht om hur broderi kan fungera som motstånd mot språkbarrikader.
21 mars Mitt möte med drottning Kristina
Föreläsning på scen 1 med Anna Azcárate om Dissekering av ett snöfall och med stickning i salongen!

3 april
Kulturpolitisk debatt
Scen 3, kulturpolitisk debatt på nationell nivå mellan Socialdemokraternas och Moderaternas kulturpolitiska talespersoner, Gunilla Carlsson och Olof Lavesson, som är vice ordförande och ordförande i kulturutskottet. Marianne söderberg samtalsleder.
10 april - Politik, punk och poesi
Scen 3, Timimie Märak; poet, urfolksfeminist och samisk queeraktivist under ständig utveckling, bjuder på en performance som visar på hur den normativa makten försummar och fördummar.
24 april - Historisk föreläsning om drottning Kristina och hennes samtid
Herman Lindqvist gästar Norrbottensteatern med en historisk föreläsning om drottning Kristina: Vem var hon? Hur levde hon? Vad betyder hon för oss idag?

 

Datum måndagen den 26 mars 2018

Tid kl 19.00 - ca 20.00

Plats Norrbottensteatern, Scen 3

Medverkande Stellan Vinthagen

Biljettpris 50 kr 

Recensioner från publiken

Den här föreställningen har inga recensioner. Klicka på knappen nedan för att göra en.

By Formsmedjan. Powered by Yago