Hoppa till innehållet
3 april 2024

Vernissage Staffan Westerberg på Norrbottensteatern

Måndagen den 8 april klockan 18.00 var det vernissage i Norrbottensteaterns foajé, för den resande utställningen ”En ask i en ask i en ask. Tankar och konst av Staffan Westerberg”. Utställningen görs för att uppmärksamma att skådespelaren och konstnären Staffan Westerberg fyller 90 år.

I sju resväskor presenteras Staffan Westerbergs mångbottnade konstnärskap som sträcker sig över nästan ett helt sekel. Flera av hans konstnärliga gestaltningar utspelar sig i uppväxtens Luleå. Ett exempel är pjäsen Storgatan som hade premiär på Norrbottensteatern 2006.
Med denna utställning återvänder Staffan Westerberg genom en samling resväskor på vift. Var och en av dem visar ett utsnitt ur hans konstnärskap och tankevärld och en blandning av välkända och nya karaktärer.

Varje väska är också ackompanjerad av berättelser, tankar och sånger som han har spelat in under vintern 2023–2024. Det är en personlig utställning som både blickar bakåt över en enorm produktion och försöker få fatt i det som pågår nu.

”Staffan Westerberg, en teaterman från Luleå som gjort så mycket för den norrbottniska tonen på landets teaterscener. Vi minns honom från scen och kabaré, ljuvliga lustspel och dramatiska sorgkantsarbeten. En storartad berättare om verkligt vemod och bisarrt vansinne, en överlevnadsdykare i litet pilkhål. En öppen isvak med hela havet uti,” säger Gunilla Röör, teaterchef.

Utställningen visas i Norrbottensteaterns foajé den 8-13 april. Därefter kommer den att under 2024 visas på Gällivare Kulturmuseum, Råneå Konsthall och Överkalix konsthall. Utställningen är initierad och producerad av Kin museum för samtidskonst i Kiruna, Norrbottens länskonstmuseum. Curator är konstnären Andjeas Ejiksson.

Öppettider för utställningen i Norrbottensteaterns foajé:

Tisdag-onsdag 9-10 april 08:00-17:00
Torsdag-fredag 11-12 april 08:00-19:00
Lördag 13 april 15:00-19:00
Söndag 14 april stängt

 

Pressbilder Cabaret Tröst

Illustration affischbild Anja RödénFöreställningsfoto Magnus Stenberg. Ange alltid fotograf vid...

En föreställning om tro, hopp och kärlek

Sedan några veckor tillbaka repeteras Cabaret Tröst på Norrbottensteatern. Ett oroligt världsläge...

Höstens upplevelser på Norrbottensteatern

Höstens upplevelser på Norrbottensteatern! Glödande kärlek, starka livsöden och vänskap bortom...

By Formsmedjan. Powered by Yago