Hoppa till innehållet
31 augusti 2023

Ett actionfyllt skräckdrama med kärlek i botten

Lagom till dess att höstmörkret rullar in över Norrbotten har Vampyrer! premiär på scen 2. Det är en actionfylld skräckberättelse om lust, åtrå och suddiga gränser mellan vampyr och människa.
Men i botten ligger en finstämd kärlekshistoria mellan två unga personer från de olika världarna.

– För vissa är det en saga, för vissa är det verklighet, precis som alla moderna vampyrberättelser, säger Martin Sundbom, regissör.  

Vampyrer! utspelar sig någonstans i Norrbotten, strax utanför en större stad, och kretsar kring den unge vampyren Victor, som bor i ett ödehus tillsammans med den äldre och helt samvetslösa vampyren Lisa. Victor är förälskad i Elinor, en ung tjej som attraheras av vampyrernas värld och att tänja på gränserna för att få Victor att bita henne. Victor varken vågar eller vill, men drivs på av Lisa. För om inte han biter Elinor så kommer hon att göra det.

Att ta sig an ett drama om vampyrer är som att öppna dörren till en parallell värld, berättar Martin.
– Vampyrer är en blandning mellan fiktion och verklighet. Det är ingen mytologisk varelse. Det är en samtida berättelse som skulle kunna ha varit vår verklighet där vampyrer kanske finns. För vissa är det en saga, för vissa är det verklighet, precis som alla moderna vampyrberättelser.
Vad var det du föll för i berättelsen?
– Jag föll för berättelsen av två skäl. Dels osäkerheten att gå från barn till vuxen, och det fantastiska och superläskiga i första kärleken och första attraktionen. Dels att den moderna vampyren ger möjlighet till mångbottnad tolkning.

De senaste månaderna har Martin ägnat timmar åt research kring ämnet vampyrer, sett allt från de klassiska vampyrfilmerna till dagens populärkulturella serier och lyssnat på föreläsningar.
– Jag tycker det är kul, både för mig och för ensemblen. Det som är spännande med vårt jobb är att få lära sig mer på riktigt om hur det är att vara människa i olika situationer.
Han beskriver det som att han i arbetet med föreställningen har öppnat två burkar.
– Dels den moderna vampyrvärlden. För att förstå den måste man förstå den i historisk kontext. De andra femtio procenten är ungdomar, pubertet, sexualitet, åtrå, attraktion. För att kunna göra en pjäs som omfattar två väldigt stora teman är det viktigt att vi vet saker, men också att vi kan ha en kunskap som kan leda till fantasi. Och det här är för att vi inte bara ska tolka utifrån oss själva, utan försöka bredda oss, säger Martin.

I mitten av augusti startade repetitionerna för Erik Kaa Hedberg, Mia Blomberg och Linda Wincent i ensemblen. De första veckorna handlar om att undersöka hur de ska omvandla en nyskriven litterär produkt till ett levande verk och vad det är rollerna vill, berättar Martin.
– Vi tar en scen i taget, läser, undersöker och pratar om vad det kan handla om, säger Martin, som vill hitta en balans mellan uttryck, spänning och läskighet som blir kittlande för alla.

Martin har också skrivit musiken till föreställningen, och skapat en modern klangvärld som rör sig fritt mellan hiphop, hårdrock, pop- och filmmusik.
– Suggestivt är ett bra ord. Jag vill att den ska suggerera oss in. Det här är ju en spännande, actionfylld berättelse, en väldigt handlingsdriven, hur-ska-det-gå-berättelse. Det blir full fart, från början till slut.
Text: Andrea Thür
Foto: Josefin Wiklund

LÄS MER OM föreställningen

Nytt säsongsprogram!

Allt du behöver veta om höstens föreställningar! På våra scener i höst spelas en tidlös...

Teaterloppis på kajen!

Fynda bland teaterns klänningar på kajen utanför teatern! Nu har vi rensat ut bland hundratals...

Pressbilder Cabaret Tröst

Illustration affischbild Anja RödénFöreställningsfoto Magnus Stenberg. Ange alltid fotograf vid...

By Formsmedjan. Powered by Yago