Hoppa till innehållet
1 december 2023

Välbesökt kulturkonferens på Norrbottensteatern

Drygt 200 besökare deltog i konferensen Kulturkraft den 28 november på Norrbottensteatern. På programmet stod föreläsningar, samtal och goda exempel på kulturens roll för att skapa attraktiva samhällen där människor trivs och vill bo. 

(Texten är en förkortad version av originaltexten. Hela texten 
KAN DU LÄSA HÄR )

Konferensen arrangerades i samarbete mellan Luleå kommun, Norrbottensteatern och Region Norrbotten som ett led i att stärka kulturens roll i samhällsomvandlingen i länet. Näringslivet, kulturlivet, offentlig sektor och politiker från länet och landet var inbjudna.
– Samhällsomvandlingen handlar om att skapa ett samhälle där vi som redan bor här vill bo kvar och dit vi kan locka andra att vilja flytta. ”Livet mellan husen” och ”det tredje rummet” det vill säga det som händer efter jobbet är det som har störst betydelse för var man väljer att bosätta sig och där har kulturen en viktig roll att fylla, säger Marie Wallstén, chef för enheten Konst, scen och möten i Luleå kommun.

Mikael Brännvall, vd för Svensk Scenkonst, belyste hur kulturevenemang positivt påverkar Sveriges ekonomi och ökar sysselsättningsgraden i samhället.
– Stötta företag som jobbar med konst, men också institutionerna och konstnärerna, de som faktiskt skapar konsten. Vad man investerar i kultur får samhället tillbaka många gånger om.
Text: Karin Kemi
Foto: Magnus Stenberg

”Det handlar om mod”

Ett ösigt fyrverkeri i 70 minuter. Det var målet när Rasmus Lindberg började arbeta med...

Rundvandring bakom kulisserna

Vilka är det som syr alla kostymer till våra föreställninga? Hur byggs scenografin upp på våra...

”Jag blev verkligen förälskad i boken”

När Karin Kickan Holmberg läste Olga Tokarzcuks roman Styr din plog över de dödas ben blev hon...

By Formsmedjan. Powered by Yago