
Bernardas hus
Maktkamp, frihetstörst och syskonkärlek
Om uppsättningen
Teaterhögskolans sistaårsstudenter sätter upp ”Bernardas hus” som examensföreställning – en pjäs om kontroll, instängdhet, syskonkärlek och rivalitet, i regi av Julia Marko-Nord, som förra året regisserade succéföreställningen ”Jag for ner till Bror”.
”Bernardas hus” handlar om en matriark som styr sin familj med järnhand. Familjen består av fem döttrar och två anställda. Modern håller sina döttrar instängda och begränsar deras liv, inte minst deras kärleksliv.
Federico García Lorcas klassiska pjäs utspelar sig på landsbygden i Spanien i början av 1900-talet, men har bearbetats av dramaturgen Tora von Platen tillsammans med Julia Marko-Nord för att hamna närmare vårt här och nu.
I arbetet har de inspirerats av olika miljöer där unga människor hålls fysiskt och/eller mentalt instängda idag, så som SiS-hem, religiösa sekter och kontrollerande kärleks- eller familje-relationer.
Vad händer med unga människor som vill vara ute i livet men som i stället blir instängda och förtryckta? Vart kanaliseras den hopplösheten? Och vad är det som håller dem ifrån att bara gå ut genom dörren och lämna den kontrollerande miljön?