Hoppa till innehållet
Se biljetter
  • Ibsenkalas! Ett dockhem och Hedda Gabler

    Två av Ibsens största mästerverk

Den norske dramatikern Henrik Ibsens pjäser Ett dockhem och Hedda Gabler hör till världsdramatikens stora klassiker. I oktober gör de båda kostymdramerna efterlängtad entré på Norrbottensteatern. 


Det har gått 45 år sedan Norrbottensteatern satte upp Ibsen senast. Nu är tiden inne för klassiker och den 25 oktober dukar vi upp till stort Ibsen-kalas på scen 2.

Biljettsläpp den 27 maj.

Hedda Gabler
Hedda och Jörgen Tesman har precis återvänt från sin bröllopsresa. Den rastlösa generalsdottern Hedda är redan utled på äktenskapet och dess förväntningar på henne, medan Jörgen, som är kulturforskare, även har använt tiden till studier. Väl hemma inväntar han sin efterlängtade professur.
Samma dag som de kommit hem får Hedda reda på att makens konkurrent Eilert Lövborg, som hon tidigare haft en relation med, plötsligt befinner sig i staden. Det manuskript han skrivit kan påverka hennes makes utnämning till professor…

Hedda Gabler är en svårtolkad roll som har jämförts med en kvinnlig Hamlet.
- Det är en mångfacetterad roll som det finns en miljon tolkningar av. Det är upp till varje skådespelare att göra henne. Hon är en gåta, säger Rasmus Lindberg, regissör.

 

Ett dockhem
Nora lever utåt sett ett perfekt liv med sin man Torvald och deras gemensamma barn. Julen står för dörren och Torvald väntas snart bli chef över banken. Men Nora bär på en hemlighet. Utan sin mans vetskap har hon med falsk namnteckning lånat pengar till den resa söderut som gjorde att Torvald blev frisk från sin dödliga sjukdom. Samtidigt är sakförare Krogstad, som lånat ut pengarna till Nora, på väg att bli av med sin tjänst på banken och hotar att avslöja Noras hemlighet om hon inte ser till att han får behålla sitt arbete.

 

Även om Hedda och Nora är två skilda rollporträtt handlar båda karaktärerna om frigörelse och uppgörelse.
”Det som förenar dem är att de är fast i patriarkatet men de väjer olika lösningar att ta sig ur det, säger Rasmus Lindberg.


Pjäserna kommer att ges som lördagsmatinéer med middagspaus mellan föreställningarna, men också som enskilda föreställningar. 

 

 

 

 


Biljettsläpp den 27 maj.

Pjäsförfattare Henrik Ibsen
Översättare: Klas Östergren


Medverkande

Maja Runeberg
Therése Lindberg
Roger Storm
Erik Kaa Hedberg
Jonas Hellman Driessen

Regi Rasmus Lindberg

Scenografi Mona Knutsdotter
Kostym Liv Pettersson
Mask/peruk Gemila Löfgren Roberts

Teaterförlag: Colombine teaterförlag

Producent: Hans Eriksson
Teknisk chef: Lothar Bellgardt
Marknads- och försäljningschef Anna Thurfjell
Teaterchef och ansvarig utgivare: Mats Pontén

Recensioner från publiken

Den här föreställningen har inga recensioner. Klicka på knappen nedan för att göra en.

Recensera

Speldatum


Det finns inga kommande föreställningar av den här typen.

By Formsmedjan. Powered by Yago