Hoppa till innehållet
7 februari 2020

"Viktigt med humor i kampen mot elände"

Under våren förvandlas scen 1 på Norrbottensteatern till en sjukhussal, när komedin Var god dröj sätts upp. Ulf Dohlsten regisserar ensemblen som består av skådespelare och studenter från Teaterhögskolan. 
– Min stora kärlek till teatern är skådespelarna. Jag vet själv vilket hantverk det handlar om, säger han.

VAR GOD DRÖJ handlar om ett sjukhus där vården mer eller mindre befinner sig i fritt fall. Men under den dråpliga ytan döljer sig allvaret.
Ulf ser pjäsen som ”en kritik av den allmänna nedläggningen av allting, även sjukhus”.
– Det är väl allmänt känt idag när man slår upp tidningar och lyssnar på media att allting bara stramas åt. Ordet ”satsa” finns inte längre utan allting handlar om att man ska försöka få ihop ekonomin. Det gäller vård, omsorg och skola, och de är ju de viktigaste områdena i samhället idag. Många fler borde bli förbannade och då kan man få se en rolig komedi i sjukhusmiljö där man kan få skratta åt eländet. Det är viktigt med humor i kampen mot allt elände.

I humorn ligger förklaringen till varför Ulf har arbetat mycket med fars och komedi tidigare.
– Det genomskådar oftast de stora problemen mycket enklare än tragedierna.

"Komedi är det allvarligaste man kan jobba med."


SJUKHUSPERSONALEN i pjäsen försöker göra sitt jobb men går på knäna av arbetsbelastningen. Bland karaktärerna finns patienter med demensdiagnoser, personer som inte är kontaktbara och operationer som slarvas bort. Det är i grunden allvarliga ämnen som kan vara känsliga
att skratta åt.
Hur ska du närma dig det?
– Genom att helt enkelt göra det på allvar. Komedi är det allvarligaste man kan jobba med. Man får inte skoja till människorna, säger Ulf och förklarar att det är situationerna som blir lustiga, på grund av kaoset.
– Människorna är bara brickor i ett stort spel. Det är viktigt att poängtera. Människorna som hamnar i de här situationerna är helt vanliga människor som sliter för att få ihop sitt arbete och sin vardag. Och de som hamnar på sjukhus är de som kommer dit för att de vill må bra. Kaoset kan vara ganska roligt att se på.


HUVUDROLLERNA SPELAS av skådespelare på Norrbottensteatern, men i denna produktion kommer även studenter i årskurs 1 från Teaterhögskolan att medverka.
Det blir första gången Ulf arbetar med skådespelare och studenter i samma produktion.
– Det är lite annorlunda. Jag fungerar både som regissör och pedagog samtidigt. Men eftersom jag har erfarenhet av båda delarna tror jag inte att det är något problem, säger han.
Text: Andrea Thür
Foto: Magnus Stenberg 

Fakta/Ulf Dohlsten
AKTUELL:
Regisserar Var god dröj som har premiär den 29 februari.
BAKGRUND: Gick ut Scenskolan i Stockholm 1975. Arbetade i 35 år med tevedramat Hem till byn. Har varit med i 725 avsnitt av tevesåpan Vita lögner. I 20 år var han konstnärlig ledare på Backa teater, där han även arbetade som skådespelare och regissör. Har även arbetat som lärare i scenframställning på scenskolorna i Stockholm och Göteborg.
 


Norrbottensteaterns säsongsprogram våren 2023

I Norrbottensteaterns säsongsprogram för våren 2023 hittar du all info du behöver om våra olika...

Ung scen norr får Riksskådebanans kulturpris 2022

I fredags delade Riksskådebanan ut sitt kulturpris för 2022 till Norrbottensteaterns unga scen,...

En hyllning till fantasin, leken och barndomen

Astrid Lindgrens sagovärld har följt Therése Lindberg genom livet. Hon har lyssnat på...

By Formsmedjan. Powered by Yago