Hoppa till innehållet
22 september 2021

HÖSTEN 2021: Fulltecknat schema FÖR UNG SCEN NORR

Workshops, teatergrupper som repeterar ett gemensamt manus och flera
gästspel för barn och unga. Schemat för hösten är fulltecknat för Ung scen norr.
Och arbetet med vårens nya pjäs har redan kickat igång.
− Det känns lite som den där Heinz-flaskan. Vi har skakat och skakat och
ingenting har kommit ut. Och nu bara – plaff – ska allt ut, säger Mervi Jaako,
samordnare och dramapedagog.

På whiteboarden inne på Ung scen norrs kontor på Norrbottensteatern är en
stor kalender uppritad. Den är fulltecknad med inplanerade projekt, workshops och gästspel, denna höst fler än någonsin tidigare.
− Den här hösten ser ut som den gör delvis på grund av coronan. Vissa saker har vi inte kunnat genomföra under våren och då har vi flyttat över till hösten, säger Mervi.

Det rör sig bland annat om projektet med dramaworkshops på anstalten i Haparanda, som skulle ha genomförts för nästan ett år sedan. Det görs istället under två tillfällen denna säsong, i augusti
och november. Även Ensam i grupp, där teatergrupper i länet repeterar ett gemensamt manus, har flyttats fram. Då man inte kunnat ses har grupperna istället arbetat och setts via zoom.
− Där har man kunnat berätta om utmaningar och hur de jobbat, säger Mervi.

 "...det är roligt för länets barn och unga att se andra ansikten på scenen..."

Tanken är att föreställningen ska redovisas live den 23-24 oktober. Denna höst är också första gången som Ung scen norr inte har en egen föreställning igång.
− Men Maja, producent, har styrt upp en massa gästspel, som även ska på turné till avtalskommuner. Hon har valt ut väldigt många föreställningar för barn och unga. Och det känns bra, för det är roligt för länets barn och unga att se andra ansikten på scenen, andra teatrar som gör andra saker, säger Mervi.

Förarbetet inför vårens stora föreställning, med arbetsnamnet Politiska tal, är också igång. Manuset kommer att bygga på samtal med unga i Norrbotten, skrivs av Athena Farrokhzad och regisseras av koreografen och regissören Carl Olof Berg. I slutet av september åker Mervi tillsammans med dem båda till några orter i länet för att samla in material och hålla workshops för unga i högstadieåldern.
− Det blir en road trip som börjar i Kiruna, går till Pajala och Luleå. Tanken är att vi ska workshoppa med skolungdomar och föreningsaktiva unga som driver sina hjärtefrågor. Insamlingen är dels deras egna tankar om vad politik är men också vad som är ens egen drivkraft att engagera sig. Det vi ger tillbaka är en föreställning. Vi vill ha deras tankar och berättelser men vi vill också ge en föreställning
tillbaka, säger Mervi.
Text: Andrea Thür
Foto: Magnus Stenberg

 

Norrbottensteaterns säsongsprogram våren 2023

I Norrbottensteaterns säsongsprogram för våren 2023 hittar du all info du behöver om våra olika...

Ung scen norr får Riksskådebanans kulturpris 2022

I fredags delade Riksskådebanan ut sitt kulturpris för 2022 till Norrbottensteaterns unga scen,...

En hyllning till fantasin, leken och barndomen

Astrid Lindgrens sagovärld har följt Therése Lindberg genom livet. Hon har lyssnat på...

By Formsmedjan. Powered by Yago