Hoppa till innehållet
20 januari 2023

Gunilla Röör: Hisnande berättelser om människorna

Gunilla Röör om vårens repertoar

 

"När jag var liten älskade jag sagor. Det gör jag fortfarande. Och teater för mig är sagor med fötter på. Våren 2023 tänker teatern erbjuda er hisnande berättelser om människorna och deras vedermödor.

När vi ser oss själva uppförstorade på scenen – det är då sagan blir verklig och verkligheten sagolik. Temat för året är familjen och våra relationer. Visst är vi alla vanliga och ovanliga. Visst är vi alla mer lika än olika.

Först ut är Kollektivet, en skrattvänlig relationskavalkad skriven och framförd av två ekvilibrister i komik och scennärvaro. Linda Wincent och Sven Björklund har fått fria händer och kommer att gestalta ett helt ”Kollektiv” på scenen av udda existenser. Föreställningen kommer att bli ett bländande blandverk av både film och teater – eftersom berättaren i pjäsen egentligen är en dokumentärfilmare. Det doftar humor, sjuttiotal och kärlek med förhinder.

Därefter får Astrid Lindgren ännu en gång ta till orda i sin saga Allrakäraste syster. På Ung scen norr vrider vi på dilemmat att vara liten och få ett småsyskon, just när det passade som sämst.
En fantasilek breder ut sig mellan Barbro och hennes uppdiktade syster Ylva-Li. Här uppstår verklig syskonkärlek, äventyr och tivolikänsla mellan scen och salong. Barnen får vara med och viska och sjunga.
Det verkar som om vad som helst kan hända under Astrid Lindgrens stabila beskydd.

På stora scenen kan vi stolt presentera Marsvinsnätter – en aldrig tidigare uppförd pjäs av Christina Herrström, etablerad författare, senast med Ödeläggaren och inte minst med teveserierna Ebba och Didrik och Glappet.
Nu har närbilderna förflyttats upp till teaterscenen där vi får möta Alvilde och hennes familj. Längtan vibrerar, inte bara hos Alvilde utan också mellan de övriga familjemedlemmarna och inte minst bland familjens husdjur, marsvinen. Tjut över nejden utlovas. Vad vill vi egentligen ha ut av våra liv? Kärlek, erotik, barn och smådjur?
Plötslig stiger någon ned från ovan. Någon som kanske kan tillfredsställa alla? Är det en Gud? Spänning och skratt utlovas i denna igenkännande skildring av en familj i lättsam kris. Christina Herrström har ännu en gång satt fingret mitt i prick på någonting som gör ont samtidigt som vi kiknar av skratt.

Riktig kris serverar vi i pjäsen Jag springer, en monolog framförd på ett löpband. Förlusten av ett barn driver personen att aldrig sluta springa.  Verkligare kan det inte bli. Detta är en pjäs att få på recept när livet känns oöverstigligt svårt. Med hoppet om att det aldrig mer ska drabba någon.

Mellan raderna kan det oförutsägbara hända. Bakfickor, scensamtal och andra hyss. Sagor med fötter på".

Teatern hälsar dig!

Gunilla Röör

Norrbottensteaterns säsongsprogram våren 2023

I Norrbottensteaterns säsongsprogram för våren 2023 hittar du all info du behöver om våra olika...

Ung scen norr får Riksskådebanans kulturpris 2022

I fredags delade Riksskådebanan ut sitt kulturpris för 2022 till Norrbottensteaterns unga scen,...

En hyllning till fantasin, leken och barndomen

Astrid Lindgrens sagovärld har följt Therése Lindberg genom livet. Hon har lyssnat på...

By Formsmedjan. Powered by Yago