Hoppa till innehållet
14 oktober 2022

Orlando: Femhundra år av passion

I Norrbottensteaterns uppsättning av Orlando spelar Linda Wincent titelrollen. Men arbetet har handlat mycket om medskapande där ensemblen berättar historien tillsammans.
 − Även ifall Orlando är huvudkaraktär och det är Orlandos berättelse, så har vi letat mycket efter att hitta en gemensam berättarröst, säger Linda.


Föreställningen bygger på den brittiska författaren Virginia Woolfs klassiska roman om ynglingen Orlando, som rör sig obehindrat genom tidsepoker och miljöer, ända från 1500-talet fram till 1900-talet. Först som man, tills han en dag vaknar upp som kvinna.
− Just nu ligger fokus på vilka människor Orlando möter på sin långa tidsresa och vilka situationer som uppstår, och när transformationen från man till kvinna sker så är ju det märkligt nog inte så omtumlande som man kan tro. Orlando känner sig fortfarande som sig själv, trots sin nya kropp, sitt nya kön. Men snart börjar hon reflektera kring hur det är vara man eller kvinna i samhället, vilka konventioner och normer som finns, säger Linda.
 
I slutet av sommaren började repetitionerna för ensemblen, tretton skådespelare inklusive studenter i årskurs två från Teaterhögskolan. Arbetet sker i en process, devising, där alla skådespelare är delaktiga och kommer med idéer, och där ensemblen tillsammans med regissören skapat ett material och sökt efter vilket uttryck föreställningen ska ha, berättar Linda.
− Vi har inte jobbat som man brukar, att man direkt efter några dagar går ut på golvet och stapplar sig igenom scener.
Hur känns det att jobba på det viset?
− Det känns roligt och det är roligt att känna, lite så, att man inte riktigt vet, säger Linda.

"För mig är Orlando full av tankar, liv, passion, identitet och kärlek."

Romanen har varit en ständig följeslagare under repetitionerna och för Linda har läsningen varit en del av researchen inför rollen.
− Den är ju så otroligt rik. För mig är Orlando full av tankar, liv, passion, identitet och kärlek. Och bär också den här starka önskan om att skriva, att hitta sin röst, och det är något vi undersökt, hur vi kan få in passionen för skrivandet i föreställningen, men också kampen. Orlando kämpar med sin poesi under resans gång.
Text: Andrea Thür
Foto: Magnus Stenberg


Läs mer om föreställningen

”Det är en tematiskt aktuell historia”

Med sånger som Min soldat och Någonstans i Sverige blev Ulla Billquist en av sin tids största...

”En berättelse om livet självt”

Ingmar Bergmans pjäs Fanny och Alexander är en av de största produktioner som Norrbottensteatern...

Ett actionfyllt skräckdrama med kärlek i botten

Lagom till dess att höstmörkret rullar in över Norrbotten har Vampyrer! premiär på scen 2. Det är...

By Formsmedjan. Powered by Yago