Hoppa till innehållet
22 september 2022

Publikfest i sann HasseåTage-anda

För två år sedan sattes Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton upp på Norrbottensteatern. Men föreställningen hann bara spela fem gånger innan pandemi-restriktionerna satte stopp. Nu kommer föreställningen om den fjortonårige Karl-Bertils äventyr tillbaka, i fördjupad och förädlad form.
− Det är en dråplig, humoristisk och humanistisk föreställning i sann HasseåTage-anda, säger Rasmus Lindberg, regissör.
Han beskriver föreställningen, som Henrik Dorsin skrivit och som baseras på Tage Danielssons novell med samma namn, som en musikal om julens sanna budskap.

Sedan föreställningen sattes upp sist har Rasmus skrivit om delar av texten. I originaluppsättningen på Scalateatern i Stockholm, spelade Henrik Dorsin rollen som Berättaren.
− Han drev med sin persona i egenskap av egocentrerad kändis som berättar en berättelse om ödmjukhet och generositet. Det behövde vi hitta en egen sväng på eftersom det blir konstigt om någon ska spela Henrik Dorsin på scenen. I vår uppsättning är det en skådespelare, som Martin Sundbom spelar, som hade velat spela Karl-Bertil, men som blir degraderad till att vara Berättaren i föreställningen och har väldigt svårt för att acceptera det. Det är såklart kopplat till temat om självuppoffring, som Karl-Bertil handlar om. På sätt och vis julens sanna budskap. Så vi har en väldigt egoistisk och självcentrerad berättare som berättar om en väldigt altruistisk och självuppoffrande person.

"Det är en dråplig, humoristisk och humanistisk föreställning i sann HasseåTage-anda."

Knappt två veckor är kvar till nypremiären och hela teamet kring föreställningen befinner sig nu i en ganska teknisk vecka där dekorelement flyttas, och där ljudbild, musik, scenövergångar och ljus finslipas.
− På sätt och vis känns det väldigt välbekant. Samtidigt är vissa bitar helt omgjorda. Det är en blandning av kaos och trygghet, säger Rasmus.
Uppsättningen är den tredje produktionen som han arbetar med i år, som tas upp igen efter pandemin.
− De här produktionerna tas ju upp av en anledning. Det är bra produktioner i grunden och det är roligt att få arbeta med ett material som man känner fungerar och har en angelägenhet, säger Rasmus, som ser fram emot att äntligen få spela föreställningen för en stor publik utan restriktioner.
− Det här är en publikfest, den behöver möta många människor.
Text: Andrea Thür
Foto: Magnus Stenberg

 

Norrbottensteaterns säsongsprogram våren 2023

I Norrbottensteaterns säsongsprogram för våren 2023 hittar du all info du behöver om våra olika...

Ung scen norr får Riksskådebanans kulturpris 2022

I fredags delade Riksskådebanan ut sitt kulturpris för 2022 till Norrbottensteaterns unga scen,...

En hyllning till fantasin, leken och barndomen

Astrid Lindgrens sagovärld har följt Therése Lindberg genom livet. Hon har lyssnat på...

By Formsmedjan. Powered by Yago