Hoppa till innehållet
  • Bildmakarna

En modern klassiker om skapandets villkor.

Selma Lagerlöf, den berömda nobelpristagaren i litteratur, är uppburen, förmögen och oantastlig, men bakom hennes rygg kallas hon snödrottningen. Året är 1920 och hon är på Filmstaden för att se provscener ur filmatiseringen av hennes bok Körkarlen, som den internationellt framgångsrike regissören Victor Sjöström tagit sig an. I rummet befinner sig även filmfotografen Julius Jaenzon och Tora Teje, en ung, ännu inte etablerad men frispråkig skådespelare som blivit nekad en roll i filmen. Toras attityd mot Selma är på gränsen till fräck men ändå möts de i en djup förtrolighet och finner varandra. Det är som att Tora med sin frimodighet lyckas öppna upp det som är förborgat djupt inuti Selma. Det uppstår ett samtal om konstverkets förhållande till sin skapare, om kvinnans villkor, och det utvecklas till en gripande berättelse om Selmas förhållande till sin alkoholiserade pappa.

Bildmakarna är en av den svenska dramatikens stora klassiker, en pjäs med starka och komplexa kvinnoroller, som tar sin utgångspunkt i verkliga personer och händelser.
Pjäsen är skriven av P.O. Enquist. Bildmakarna är hans tredje pjäs om skapandets villkor efter Tribadernas natt om August Strindberg och Ur regnormarnas liv om H.C. Andersen. Ingmar Bergman regisserade pjäsen på Dramaten 1998, en ur-uppsättning som också filmatiserades för tv och även gästspelade utomlands. Bildmakarna var ett av hans sista teaterverk.


Biljetter

Ordinarie 250 kr

 

Teaterombud 100 kr

 

Ungdom/student 100 kr

 

Norrbottensteatern, Kulturens Hus och Ticketmaster

Premiär
10 nov 2016

Manus
Per Olov Enquist

Regi
Kia Berglund

Scenografi
Helena Weegar

Kostym
Helena Weegar

Skådespelare
Annika Isaksson, Margareta Niss, Harry Friedländer, Björn Wahlberg

Föreställningens längd
ca 2 tim inkl paus

Recensioner från publiken

Den här föreställningen har inga recensioner. Klicka på knappen nedan för att göra en.