Hoppa till innehållet

Pizza på scenPizza på scen

Följ oss i vardagen på Ung Scen Norr

 

Vill du veta hur våra dagar på Ung scen Norr ser ut? Förutom att vi turnerar med vår barnföreställning Klossarna under våren, repeterar vi just nu Sannas sanna jag, en föreställning som riktar sig till högstadieelever och som har premiär i maj. 

Dessutom arbetar vi  intensivt med Pizza på scen, ett projekt där vi träffar högstadielever på skolor i länet, käkar pizza, pratar framtidsdrömmar och ser på improvisationsteater. I våra sociala kanaler, Facebook och Instagram, får du se mer av livet bakom kulisserna på Ung Scen Norr!

Vi arbetar också med Länk-festivalen 2020 och med Erasmus-projektet Fake it till you make it -  den framgångsrika metoden som Ung scen Norr tagit fram och där drama och teater används för att stärka långtidsarbetslösa.
Läs mer här: 

 

Norrbottnisk teatermetod för arbetslösa sprider sig i Europa

Erasmusprojektet ”Fake It Till You Make It, som tagits fram av Ung Scen Norr, visar att drama och teater stärker långtidsarbetslösa. Nu har metoden även spridit sig till andra länder. I Madrid i Spanien hade arbetsförmedlingen 300 000 visningar av annonsen inför testomgången av projektet.
- Fantastiskt kul att Spot on! som vi tagit fram på Ung Scen Norr lever vidare i Europa, säger  Mervi Jaako, dramapedagog, Ung Scen Norr.

 Erasmusprojektet ”Fake It Till You Make It” drog igång hösten 2017 och har utgått från metoden Spot on! som kommer från Ung Scen Norr och Norrbotten. I metoden används drama och teater för att stärka långtidsarbetslösa.

Tillsammans med projektdeltagare från Italien, Spanien och Storbritannien har nu Ung Scen Norr utvecklat metoden för att olika typer av organisationer i Europa, och inte bara teatrar som den tidigare har varit utformad för, ska kunna använda den.
En av projektdeltagarna, arbetsförmedlingen i Madrid, hade över 300 000 visningar av projektet på sin hemsida inför sin testomgång av metoden i februari 2019. De har nu en lång väntelista med folk som vill delta i kommande workshops.
De övriga samarbetsorganisationerna inom projektet är Inova Consultancy från Storbritannien, arbetsförmedlingen i Madrid, teaterhuben Materahub samt teater och operakompaniet L’Albero från Italien. Samtliga har genomfört testomgångar i sina respektive länder och responsen har varit överväldigande.
Resultaten av testomgångarna håller nu på att sammanställas inför projektets slut och ska bilda en handbok i metoden så att fler organisationer kan använda sig av den.


Även här i Norrbotten har metoden använts med framgång. I december 2018 hade Ung Scen Norr en testomgång av workshops med Fake It Till You Make It-metoden för studenter som läser socialt företagande på Sunderby Folkhögskola. Övningar som gruppen fick arbeta med under veckan var bl.a. drama och teaterövningar med fokus på gruppetablering och status. Gruppen övade sig också på kortskrivning och delade med sig av personliga historier som sedan bildade kortare föreställningar.
- Deltagarna var nöjda och sa att veckan var inspirerande, stärkande och en push att arbeta framåt vilket var precis vad vår förhoppning med testomgången var, säger Maja Alasalmi, producent på Ung Scen Norr.

 

 

 

By Formsmedjan. Powered by Yago