Hoppa till innehållet Gå till sidkarta
  • Ensam i grupp

    Ensam i grupp

    Nya projektet där teatergrupper i hela norrbotten gör ny teater – tillsammans!

Ensam i grupp är det nya projektet där teatergrupper i Norrbotten lär sig skriva egna manus, scener och repeterar dem. Ung Scen Norr ser till att all hjälp finns på plats, så ni kan fokusera på det roliga – att göra teater!

Det gemensamma temat för arbetet är ensam i grupp. Scenerna ska kretsa kring olika situationer där man kan känna sig ensam i grupp, exempelvis kan det utgå från normer eller mobbning. Målet är sedan att göra en föreställning tillsammans – av alla olika scener som arbetats fram på olika håll i länet. Det är åtta grupper med från Kiruna, Pajala, Kalix, Gällivare, Jokkmokk, Arvidsjaur, Övertorneå och Piteå. Läs mer om projektet och dess tidsplan i PDF-filen här: Ensam i grupp

Gemensam föreställningshelg

Om smittläget tillåter ses vi för en gemensam föreställningshelg i maj där vi syr ihop detta till något stort, gemensamt och vackert. Är inte det möjligt får vi se över andra alternativ, så som att göra det digitalt eller senare i höst.

David Väyrynens skrivskola

David ger i tre videos tips på hur ni kan komma igång att skriva scener.

Del 1 – Begränsningen som kreativ motor

Tydliga ramar och regler gör det lättare att skriva! Du skriver inte nädvändigtvis mer och bättre för att du får skriva vad du vill. Frihet kan göra att du lamslås och inte kan bestämma dig för vad du ska skriva om det är fritt att välja.

Del 2 – Dialekten rymmer en annan värld

Försök inte skriva som Lars Winnerbäck eller Jocke Berg i Kent – använd istället din dialekt! Det var först när David gjordet det som texterna började handla om sådant som verkligen betydde något för honom själv, istället för att handla om sånt han trodde att folk (i Stockholm) ville läsa.

Del 3 – Allt går att göra konst av

Du kan göra texter om nästan vad som helst! Sådant som kanske inte är en dikt i sitt sammanhang, säg en text på en gatupratare, en dödsannons eller en insändare, kan bli en dikt när det lyfts in på ditt papper. Idag är diktformen fri!

För teatergrupper
PDF
Läs mer
Vad, hur, varför och när gör vi det här?
För teatergrupper
TILLBAKA
Startsida
By Formsmedjan. Powered by Yago