Hoppa till innehållet
30 november 2021

”Vad en människa gör spelar roll”

Det började med en idé om att belysa demokratifrågor för barn. Det ledde till Jorinda vill förändra, en föreläsnings-föreställning för låg- och mellanstadiet.
− Vad en människa gör spelar roll. Och du kan förändra, säger Mervi Jaako, dramapedagog, Ung scen norr.

Idén om att göra en workshop för barn tog form i våras, när Mervi och Maja Alasalmi, producent på Ung scen norr, satt och pratade.
− Med anledning av att rösträtten firar hundra år pratade vi om att det vore roligt att göra en workshop där man kunde belysa frågor som handlar om demokrati och medbestämmande ur ett barns synvinkel, säger Mervi.
Efter lite sökande på nätet hittade hon Demokrati-handboken av Sassa Buregren, på biblioteket. Boken handlar om Sassas dotter Jorinda, som funderar på hur man kan förändra saker man tycker är orättvisa och vad demokrati innebär.
− Det är ju det här jag vill göra, exakt den här typen av workshop, säger Mervi.
Hon kontaktade Sassa Buregren som var positiv till idén, och sedan dess har workshopen utvecklats till föreläsnings-föreställningen Jorinda vill förändra. Mervi har skrivit manuset som bygger på boken, men hon har också lagt till aktuella händelser och personer.

"Det är ju det här jag vill göra, exakt den här typen av workshop."

Sedan i oktober har Mervi besökt flera låg- och mellanstadieklasser med föreläsningen, där eleverna får följa tioåriga Jorinda, som spelas av Mervi, och hennes funderingar kring det hon vill förändra.
− Det är allt ifrån frågor som rör den egna veckopengen, till att hon vill ha fred på jorden.
Hon tar också upp sina funderingar med familjen, i klassrådet och kontaktar kommunen om att bilarna utanför skolan kör för fort.
I föreställningen liksom i boken finns flera exempel på personer som börjat ett förändringsarbete som lett till stora konsekvenser, bland annat Greta Thunberg och Iqbal Masih, berättar Mervi.
− De har varit vanliga människor. Greta började utanför riksdagshuset i Stockholm. Plötsligt hörde en massa barn och unga talas om Greta och plötsligt demonstrerade tiotusentals barn runtom i världen för samma sak. Vad en människa gör spelar roll, vill jag säga till de här barnen. Och du kan vara med och skapa förändring. 

För att få in det lokala perspektivet om rösträtten har Mervi lagt till en episod om Siri Holm, den första kvinnan i kommunfullmäktige i Luleå.
− Jag ser när jag gör föreläsningen att ibland sitter det små flickor som knyter näven när man berättar om Siri Holm. Hon gav inte upp. ”I’ll be back, tänkte Siri”.
Hon har också märkt att föreläsningen ligger rätt i tiden.
− De här samtalen pågår ute på skolorna, om medbestämmande, demokrati och rösträtt. Förvånansvärt många barn är också medvetna om att kvinnor inte fick rösta för hundra år sedan, berättar Mervi, som tycker det känns jätteroligt att föreläsningen har gått från idé till verklighet.
− Det är jätteroligt att träffa de här barnen och se att de blir berörda. De blir också berörda av de här människoporträtten som är en del i föreställningen. Det är starka berättelser.
Text: Andrea Thür
Foto: Magnus Stenberg


Läs mer om föreläsningen här

  

 

 

Ung scen norr får Riksskådebanans kulturpris 2022

I fredags delade Riksskådebanan ut sitt kulturpris för 2022 till Norrbottensteaterns unga scen,...

Ung scen norr medarrangör till LÄNK i Skellefteå

Den 25-27 mars anordnas den regionala scenkonstfestivalen LÄNK i Skellefteå. Ung scen norr är...

Urpremiär på Norrbottensteatern för "Det är synd om män i skor"

Den 23 mars är det urpremiär på Norrbottensteatern för gästspelet Det är synd om män i skor, en...

By Formsmedjan. Powered by Yago