Hoppa till innehållet
20 april 2021

Ser fram emot att få spela komedi

Skådespelaren Roger Storm hade tänkt stanna på Norrbottensteatern i ett år. Men ett år blev till sjutton, och under åren har Norrbottenspubliken sett honom i flera stora produktioner, som Amadeus, Måsen och senast Ibsenkalaset.
I sommar ska han spela huvudrollen i en riktig teaterklassiker - Den inbillade sjuke av Molière.
– Att få spela en komedi och göra huvudrollen, det ser jag fram emot. Och eftersom jag inte har gjort sommarteater i Luleå känns det kul, säger han.

Vid tiden för denna intervju befinner sig Roger i hemmet i Sundbyberg utanför Stockholm, hans fasta bas varifrån han arbetspendlat de senaste åren. Mer än tre veckor i sträck är han sällan hemifrån.
– Jag trivs väldigt bra med teatern, Luleå och Norrbotten. Jag känner mig hemma här, det känns som ett andra hem.

Nyligen avslutades repetitionerna för Barnen från Frostmofjället, där Roger spelar flera roller. (Föreställningen kommer att visas för publik våren 2022). Men i sommar väntar en helt annan utmaning, huvudrollen Argan i Den inbillade sjuke.
– Jag ser fram emot att ta mig an rollen som Argan, att få gå mot en premiär och möta publik.

Grunden för föreställningen är klar sedan länge, och i mitten av april var det kollationering och repstart. Det är planerad premiär på Hägnan i juni, därefter följer turné i länet.
Molière skrev pjäsen under sent 1600-tal, den har blivit en riktig klassiker och spelas fortfarande regelbundet.
Vad är det som gör den så populär?
– Det är ju en komedi med klassiska inslag med den inbillade sjuke som är hypokondriker som till varje pris vill få uppmärksamhet för sina sjukdomar. Han vill gifta bort sin dotter med en son till en läkare, så att han får tillgång till alla möjliga örter, mediciner och lavemang. Man kan känna igen sig lite grann när man inte riktigt tas på allvar när man står i kontakt med vården. Jag hoppas vi får till en sprakande prinsesstårta i alla möjliga färger med mycket skratt. Det känns som att vi behöver skratta mycket i de här tiderna, säger Roger.

Hur han ska göra karaktären Argan har han, vid tiden för denna intervju, inte börjat fundera över.
– Inte än. Det är något som ger sig när vi börjar repetera. Ofta får man en första känsla för en karaktär och pjäs vid första kontakten med texten. Men hur jag gör, och hur det blir, det får publiken se i sommar. Det ska bli så kul, säger Roger.
Text: Andrea Thür
Foto: Magnus Stenberg

Fakta/Roger Storm
Utbildad
Teaterhögskolan i Stockholm, 1978-1981 och av Geraldine Baron i Method Acting i New York. Arbetat på bl. a. Åbo Svenska Teater, Örebro Länsteater, Stockholms Stadsteater, Riksteatern, Tröndelag Teater i Norge. Varit med i Spelet om heilig Olav i Stiklestad, Norge och turnerat med egna produktionen Markusevangeliet. På Norrbottensteatern sedan 2004. Spelat i bl. a Måsen, Amadeus En handelsresandes död, Nybergs mekaniska verkstad, En musikalisk road trip, Ibsenkalaset.
Favoritroll bland klassiska roller som han själv spelat: ”Jean i Fröken Julie och Ryttmästaren i Fadren. Det är fantastiska roller.”

Ung scen norr får Riksskådebanans kulturpris 2022

I fredags delade Riksskådebanan ut sitt kulturpris för 2022 till Norrbottensteaterns unga scen,...

Ung scen norr medarrangör till LÄNK i Skellefteå

Den 25-27 mars anordnas den regionala scenkonstfestivalen LÄNK i Skellefteå. Ung scen norr är...

Urpremiär på Norrbottensteatern för "Det är synd om män i skor"

Den 23 mars är det urpremiär på Norrbottensteatern för gästspelet Det är synd om män i skor, en...

By Formsmedjan. Powered by Yago