Hoppa till innehållet
29 januari 2021

Gör comeback som skådespelare: ”Det ska bli väldigt roligt”

Efter tre år som teaterchef gör nu Mats Pontén comeback på scenen, med en roll i pjäsen Broarna i Madison County.
– Det känns jätteroligt! Inte för att jag tycker att chefsjobbet, som jag har kvar, är tråkigt. Men det var roligt att komma upp på golvet igen och göra det som jag är utbildad till och har hållit på med så länge, säger han. 

(Tillagt i texten: föreställningen skjuts upp till våren 2022. Läs mer om det här)

I samband med att repertoaren för 2021 skulle planeras läste Mats pjäsen Broarna i Madison County för första gången. Pjäsen bygger på en roman av Robert James Waller, som också har filmatiserats med Meryl Streep och Clint Eastwood i huvudrollerna
– Jag blev väldigt förtjust i den, väldigt berörd. Det var första steget, säger Mats.
Även skådespelarna i den konstnärliga avdelningen föll för pjäsen, och när ledningen sedan gick vidare och började titta närmare på materialet insåg de att det fanns en liten roll med i pjäsen, tillräckligt stor för att Mats skulle kunna kombinera sitt arbete som teaterchef med den.
Det handlar om rollen som Richard, gift med Francesca.
– Han är lyckligt gift med sin fru, bor i en liten stad, de har barn och en hund. De odlar majs, och håller på med uppfödning av ungtjurar. Det är en ordningsam person som trivs väldigt bra med sin tillvaro, säger Mats.
Lite vånda har han haft inför att ta sig an en ny roll efter det långa uppehållet.
– Men efter ett tag upptäcker man att, det är som när man lärt sig cykla en gång, så kan man det.

Att kombinera rollerna som skådespelare och teaterchef har han och regissör Gunilla Röör pratat om. När Mats repeterar är han skådespelare, och behöver han gå ifrån gör han det. Det gäller också att snabbt kunna ställa om mentalt, berättar Mats.
– Jag kan inte vara med hela tiden. Det är viktigt att jag är med i gänget så mycket jag kan, så att vi pratar och spelar samma språk. Men det kommer att fungera bra.

Sedan i början av januari har repetitionerna pågått i Balettsalen på Norrbottensteatern, men förra veckan kunde ensemblen flytta ner på scen 2, där scenrummet nu ställts iordning med dekor och scenografi.
Var är ni nu i repetitionsarbetet?
– Just nu går vi, mycket lugnt, igenom scen för scen. Nu får vi se om de skissartade scenerier som vi lagt upp fungerar, med den riktiga dekoren. Det ska bli väldigt roligt, säger Mats.
Text: Andrea Thür
Foto: Magnus StenbergFakta/Mats Pontén
Arbetat på Norrbottensteatern sedan 1982. Teaterchef sedan 2018. Spelat i ett hundratal pjäser, ”allt från barnteater till klassiker”. Bland det första han gjorde på teatern var Solsönernas sägen, en pjäs baserad på den samiska skapelseberättelsen. På senare år Natten är dagens mor (med omvända roller), Findus och Pettson, En midsommarnattsdröm, och Tolvskillingsoperan.  

 "Konst och kultur är fundamentet i vår civilisation"

Vid Länsteatrarna i Sveriges höstmöte som hölls på Regionteater Väst i Borås 15-17 november...

Gunilla Röör stannar som teaterchef

PRESSMEDDELANDEEn enig styrelse beslutade under torsdagen att Gunilla Röörs förordnande som...

By Formsmedjan. Powered by Yago