Hoppa till innehållet
22 oktober 2020

”En oväntad vinstlott att få den här rollen”

Denna höst sätts teaterversionen av filmen Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton upp på Norrbottensteatern. Maria Pontén spelar huvudrollen som Karl-Bertil. Att ta sig an karaktärsarbetet kring en så välkänd figur har varit både lustfyllt och roligt, berättar hon.

Tage Danielssons animerade film Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton är ett klassiskt inslag varje julafton. Huvudpersonen, Karl-Bertil, som jobbar extra på Postverket och vars stora idol är Robin Hood, är vid det här laget julens kanske mest kände fjortonåring.
– Det är ju helt unikt att man ska spela en roll där en stor del av publiken kommer att kunna tonfallet på repliken, säger Maria.
Så hur tar man sig an en så välkänd figur?
Maria har börjat med att försöka omsätta den tecknade figuren i sin kropp.
– Det har varit väldigt lustfyllt och roligt, en tecknad figurs rörelsemönster var ganska kul.
Hon har också i samråd med regissör Isabelle Moreau experimenterat med nyanser, hur nära verkligheten hon ska vara, hur Karl-Bertil rör sig och pratar.
Det arbetet, att mejsla fram en karaktär, tycker Maria är allra roligast att göra på teatern.
– Så man kan säga att det var en oväntad vinstlott att få den här rollen, på det sättet.

Att ägna sig åt teater var ingen självklarhet för Maria, utan tanken var att hon skulle bli musiker. Hon spelade valthorn, men så en dag när hon stod inne på musikhögskolan i Göteborg tänkte hon plötsligt ”vad håller jag på med?”
– Det var ett sådant moment.
Valthornet fick packas ner och Maria bytte bana. Hon skulle bli skådespelare och åtta försök senare hade hon kommit in på Teaterhögskolan i Göteborg.
– Då trodde jag att jag aldrig någonsin skulle spela valthorn igen. För det första är det så svårt att komma in på teaterhögskolorna, men efteråt är det också jättesvårt. Det är många jag känner som aldrig fick det där första jobbet. Mina första jobb fick jag tack vare att jag spelar instrument.

"Det är som att kliva in i en musikalbjussig jazzvärld."

Även i Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton har hon nytta av sina musikaliska färdigheter, för i Henrik Dorsins och Calle Bagges teaterversion finns flera sång- och dansnummer.
– Sång- och dansnumren tycker jag är så jäkla fint inpassade i Karl-Bertil Jonssons huvudtema. Det är som att kliva in i en musikalbjussig jazzvärld. Det är rolig musik att göra. Men det är ju absolut den svåraste sångrollen jag någonsin haft. Musikal i sin genre har ett väldigt stort register, med fullt ös hela tiden. Men det är det jag jobbat absolut mest med, säger Maria.

Ensemblen har också arbetat mycket tillsammans med Johanna Lindh, som står för koreografin.
– Hon är en koreograf som är jättebra på att ta tillvara på att skådespelare är olika. Vi är alla i olika åldrar och har olika dansvana, och vi spelar olika karaktärer.

Den sista veckan innan premiär
väntar genomdrag av föreställningen, då ensemblen får möta publik första gången.
– Jag älskar när man får ha första publiken. Utan publiken går det inte att känna hur föreställningen svänger. Förhoppningen är att kunna tillfredsställa både de riktiga Karl-Bertil-nördarna och folk som vill se en mysig julföreställning, säger Maria.
Text: Andrea Thür
Foto: Magnus Stenberg

 

Fakta/Maria Pontén.
Varit med i ett flertal uppsättningar på Norrbottensteatern, bl. a Ingvar! En musikalisk möbelsaga, Kåldolmar och kalsipper, Nybergs mekaniska verkstad, Vårshow och Midvintershow. Har även varit med i musikalen Jesus Christ Superstar! i Trondheim, arbetat på Teater Tribunalen i Stockholm och på Brageteatret i Oslo.
Gått Musikhögskolan i Ingesund och i Göteborg. Därefter Skara skolscen och Teaterhögskolan i Göteborg med examen 2017.

Ung scen norr får Riksskådebanans kulturpris 2022

I fredags delade Riksskådebanan ut sitt kulturpris för 2022 till Norrbottensteaterns unga scen,...

Ung scen norr medarrangör till LÄNK i Skellefteå

Den 25-27 mars anordnas den regionala scenkonstfestivalen LÄNK i Skellefteå. Ung scen norr är...

Urpremiär på Norrbottensteatern för "Det är synd om män i skor"

Den 23 mars är det urpremiär på Norrbottensteatern för gästspelet Det är synd om män i skor, en...

By Formsmedjan. Powered by Yago