Hoppa till innehållet
14 september 2020

En sorts bildningsresa

Ragna regisserar Världen enligt Rosling

Sedan i augusti har repetitionerna för pjäsen Världen enligt Rosling pågått. Ragna Wei regisserar den nyskrivna pjäsen som bygger på Hans Roslings välkända böcker Factfulness och biografin Hur jag lärde mig förstå världen.

I augusti påbörjades repetitionsarbetet för pjäsen Världen enligt Rosling, som har sin urpremiär på Norrbottensteatern den 2 oktober. De tre skådespelarna Nora Bredefeldt, Isak Holmen Sørensen och Linda Wincent gestaltar läkaren och professorn Hans Rosling, och publiken kommer att få se en sorts bildningsresa, berättar Ragna Wei.
- Han är en av våra stora folkbildare och han tar med oss på att uppleva sin kunskap om världen och hur världens utveckling har sett ut de senaste hundra åren. Det här är en föreställning som i stor grad handlar om den kunskapen, men den handlar också om en omvälvande resa, både en resa runt på jorden men också en sorts mental resa av att förstå världen på ett annat sätt, säger Ragna.

För att kunna uppnå det och skapa en teatral upplevelse, sitter publiken i ett rum som kan förvandlas med hjälp av projektionsskärmar.
- Det är en väldigt suggestiv och visuell föreställning, säger Ragna.  

De första veckorna av repetitionsarbetet handlade mycket om att försöka förstå Roslings argument och vad han ville säga.
- Skådespelarna måste känna att de äger argumenten.
Den avancerade teknik som krävts till projektionsrummet tillfördes också.
- Nu håller vi på att föra samman de två delarna, säger Ragna.

 

"Skådespelarna måste känna att de äger argumenten."



Att landa i texten har varit en av de största utmaningarna under repetitionsarbetet, berättar Ragna.
- Att landa i texten och i den argumentationen, och hur man ska förstå det som Rosling säger på djupet. Man kan inte riktigt förmedla den här kunskapen utan att riktigt ha förstått det själv och hur allting hänger ihop. Det har vi lagt mycket tid på. Det är ganska annorlunda från ett vanligt karaktärsarbete där det mer handlar om karaktärernas psykologiska, inre drivkrafter.

Vilket är pjäsens viktigaste budskap?
- Det viktigaste budskapet Rosling har och som pjäsen innehåller, är att man tittar tillbaka på den utveckling som Sverige har gått igenom de senaste hundra åren, och sedan visar man på hur den utvecklingen sker också i många andra länder på jorden. Även om man inte är på samma plats just nu, så är det samma typ av utvecklingskurva och samma saker som behövs för att länder ska kunna utvecklas och uppnå högre välstånd, längre livslängd, och så vidare, säger Ragna.
Text: Andrea Thür
Foto: Magnus Stenberg

 

Ung scen norr får Riksskådebanans kulturpris 2022

I fredags delade Riksskådebanan ut sitt kulturpris för 2022 till Norrbottensteaterns unga scen,...

Ung scen norr medarrangör till LÄNK i Skellefteå

Den 25-27 mars anordnas den regionala scenkonstfestivalen LÄNK i Skellefteå. Ung scen norr är...

Urpremiär på Norrbottensteatern för "Det är synd om män i skor"

Den 23 mars är det urpremiär på Norrbottensteatern för gästspelet Det är synd om män i skor, en...

By Formsmedjan. Powered by Yago