Hoppa till innehållet
8 december 2022

Lars Gyllenhaal: ”Jag vill veta varför vissa saker hände”

Lars Gyllenhaal har gett ut arton böcker med militärhistorisk inriktning, många med Nordkalotten i fokus. På tisdag kommer han till Norrbottensteatern för ett scensamtal i Röörs salong.

Det var mormor och morfar i Boden som lade grunden till Lars Gyllenhaals historieintresse för Nordkalotten.
− Min fasta punkt har alltid varit Boden, för att själv har jag flyttat omkring i olika europeiska länder sedan jag var liten. Därför har det nordliga perspektivet funnits där.
När han fick reda på att han hade släktingar som stred för Finland, Norge, Storbritannien, USA och Tyskland under Andra världskriget, väcktes intresset på allvar.
− Särskilt de som var med för Finland och Norge som jag fick kontakt med. Jag träffade deras närmaste som liten redan och det gjorde att jag blev nyfiken och ville veta mer.
Men i böckerna han läste som liten fanns sällan perspektivet från norr med.
− Det nordliga har varit väldigt snabbt behandlat, ytligt, och jag har själv velat veta mer. Det handlar mycket om att jag vill läsa mina böcker själv. Jag gör dem för min egen skull. Jag vill veta varför vissa saker hände, vad det var som hände, och saker som helt har förbigåtts tycker jag är särskilt intressanta. Öden som inte finns i någon bok men som ändå är väldigt spännande och dramatiska. De vill jag gärna veta mer om.

I hans kommande bok, ”Svenska flygare mot Hitler”, som han skrivit tillsammans med Lennart Westberg, finns ett exempel från Norrbotten, berättar Lars.
− Historieskrivningen har missat att den förste att flyga mot Hitler var en man från Arjeplog som inte finns med i en enda bok. Det här är den första boken som berättar om honom och det tycker jag är helt bisarrt, egentligen.  
Vad kommer samtalet under Röörs salong att kretsa kring?
− Jag förstår det som att Gunilla både är intresserad av vad jag hållit på med om Andra världskriget men också vad jag har för tankar om nutidens krig som vi alla upplever nu i realtid. Det har jag ju också skrivit om i krönikor och i två av mina böcker.
Text: Andrea Thür

Fakta/Lars Gyllenhaal
Aktuell som
gäst i Röörs salong den 13 december. Författare och krönikör med inriktning på militärhistoria. Gett ut 18 böcker inklusive antologier och varit med kring uppbyggnaden av Försvarsmuseum i Boden. Kommer ut med en ny bok i januari med titeln ”Svenska flygare mot Hitler”, tillsammans med Lennart Westberg.
Medverkar i dokumentärserien ”Nordens okända krig” (Untold Arctic Wars) som kommer att sändas på SVT framöver, som en av två författare som håller ihop serien.


Köp biljetter och läs mer: Röörs salong 13 decemberUng scen norr får Riksskådebanans kulturpris 2022

I fredags delade Riksskådebanan ut sitt kulturpris för 2022 till Norrbottensteaterns unga scen,...

Ung scen norr medarrangör till LÄNK i Skellefteå

Den 25-27 mars anordnas den regionala scenkonstfestivalen LÄNK i Skellefteå. Ung scen norr är...

Urpremiär på Norrbottensteatern för "Det är synd om män i skor"

Den 23 mars är det urpremiär på Norrbottensteatern för gästspelet Det är synd om män i skor, en...

By Formsmedjan. Powered by Yago