Hoppa till innehållet
7 september 2022

”Att få vara på sin egen stads scen känns jättekul”

Den 9 september släpper multiartisten Mió Evanne sitt andra album, Duets. Albumet består av nyskrivna musikallåtar i duettform och releasen sker på Norrbottensteatern tillsammans med lokala gästartister.
− Det känns superspännande. Att få vara på sin egen stads scen känns jättekul, säger han.

Sedan barnsben har
musikaler fascinerat Mió, särskilt musikal-filmer med ikoner som Judy Garland i Trollkarlen från Oz, Liza Minelli i Cabaret eller Barbra Streisand i Yentl.
− Det var så sjukt vacker musik. Jag har alltid haft ett öra för den genren, säger han.

Ändå skulle det dröja innan han skapade sin favoritmusik själv. Hans första album, Tröst, var en blandning mellan visa och jazz. Däremellan har han medverkat på ett album för ett schweiziskt skivbolag med låten Garbotized, och sjungit på franska med låten Viens avec moi.
Men på fredag går en musikaldröm i uppfyllelse, när han släpper albumet Duets i en release-show på Norrbottensteatern.
− I det här projektet får jag välja själv. Tidigare har bolag valt och även mixat utom min kontroll. Nu får jag bestämma själv och bjuda in fantastiska gästartister att jobba tillsammans med. 

Duetterna, fristående nummer ur påhittade musikaler, spelades in under våren, tillsammans med vänner, familj och lokala gästartister som Britta Bergström, Karin Paulin, Björn Sjöö, Eva Schilken och Gunilla Franklin. De kommer även att medverka under gästspelet.
− Det är de jag känner och känner mig trygg med, säger Mió, som har skrivit text och musik. Tomas Isacsson, kapellmästare på Norrbottensteatern, har gjort alla musikarrangemang.  
Varifrån har du fått inspiration till texterna?
− Jag har satt mig själv i en fiktiv roll. I öppningslåten är jag Gene Kelly och Jesper Vårö Nilsson är Fred Astaire. Då gjorde jag en låt som att det var Fred Astaire och Gene Kelly som sjöng till varandra och det var väldigt befriande hur de formulerade texterna. Och så var det härligt att sjunga kärlekssånger till Britta Bergström.

Även om albumet inte direkt har en röd tråd, är temat kärlek och mycket känslor.
− Och käckt, en hel del också, säger Mió och skrattar.
Men framför allt är det en hyllning till tre kvinnor i hans liv, Judy Garland, Barbra Streisand och hans mamma Sibylla.
− Min mamma är en otrolig förebild för mig. En väldigt otidstypisk kvinna i sin generation. Ingen vän hemmafru, utan en extremt driftig kvinna som har stått på scen i hela sitt liv. Hon har jobbat som predikant och pastor. Hon har gjort det väldigt bra i det rampljuset. Och hon har också varit väldigt peppande i min musikaliska utveckling.
Text: Andrea Thür
Foto: Peder Jonsson

Läs mer om gästspelet Mon amí Mió: Duets, här


Fakta/Mió Evanne
Frisör, musiker och författare
. Driver frisersalongen Sax och Maskin i Luleå.
Aktuell med albumet Duets som släpps på en release-show på Norrbottensteatern den 9-10 september. Medverkande gästartister på albumet är Britta Bergström, Amadeus Evanne, Rebecca Evanne, Gunilla Franklin, Karin Paulin, Anna Sandström, Eva Schilken, Björn Sjöö, Jessica Stenlund, Aron Tideström, Jesper Vårö Nilsson. Tidigare gett ut fullängdsalbumet Tröst.
Utbildad på musikgymnasiet i Luleå, Brommaskolans musiklinje i Stockholm och frisörutbildningen.
Gett ut böckerna Gallimatias och Kusinen från landet, en utveckling av krönikor han skrivit för NSD, Norrbottens-Kuriren och Ica-Kuriren. ”Skapandet tar sin väg någonstans. Nu är det musiken som är fritidssysselsättningen. Det är inte det man blir rik på, men man blir rik i själen”.

Ung scen norr får Riksskådebanans kulturpris 2022

I fredags delade Riksskådebanan ut sitt kulturpris för 2022 till Norrbottensteaterns unga scen,...

Ung scen norr medarrangör till LÄNK i Skellefteå

Den 25-27 mars anordnas den regionala scenkonstfestivalen LÄNK i Skellefteå. Ung scen norr är...

Urpremiär på Norrbottensteatern för "Det är synd om män i skor"

Den 23 mars är det urpremiär på Norrbottensteatern för gästspelet Det är synd om män i skor, en...

By Formsmedjan. Powered by Yago