
Förmedlar historien med musiken
Intervju med Tomas Isacsson, kapellmästare.
Med tidsenlig musik som fond, inspiration från texterna och influenser från Kurt Weill och folkmusik, har Tomas Isacsson komponerat musiken till Nybergs Mekaniska Verkstad.
För snart ett år sedan började han arbeta med musiken till föreställningen. Det första han funderade över var vilken musik som fanns i Norrbotten på 1930-talet.
- Globaliseringen har börjat då. Folkmusik fanns förstås, sedan hade både radion och ljudfilmen kommit med många musikaliska influenser. I Gällivare och Kiruna hade man bildat orkesterföreningar redan i början på seklet. Så det fanns möjlighet att ta del av olika sorters musik. Det utspelar sig i Norrbotten men handlar om hela världen, och jag har försökt låta den tanken prägla musiken. Jag har känt att det är rätt öppet rent musikaliskt stilmässigt, men jag har ändå försökt att göra musik som man kunde gjort då, säger Tomas och berättar att det rör sig om hur man rytmiserar musiken, vilka melodier man gör och vilka ackord man använder.
Nära hälften av föreställningen består av musik, och formen; musikteater, som manusförfattare Erik Norberg valt att berätta historien med, var också något som Tomas hade med sig när han komponerade musiken.
Han refererar till ”Weills lite skitiga musik” i Tolvskillingsoperan som ett genomgående tema.
-Vissa tunga dramatiska händelser illustreras bra med lite Weillskt skitiga ackord.
Nästa steg var att Erik skickade sina sångtexter.
- De droppade in innan det fanns ett manus. Jag visste vad det skulle handla om men hade inte hela kontexten. Eriks sångtexter är tacksamma att tonsätta eftersom de är väldigt tydliga i versmått och rytm. Jag har gått mycket på vad jag har fått för feeling av texten.
De andra i ensemblen också inverkat på musikens utformning, genom att flera spelar blåsinstrument.
- Jag vet vilka skådespelare och musiker jag har att tillgå och vilken stor musikalisk kunskap som finns i ensemblen.
Vad vill du förmedla med musiken?
- Det är historien som ska berättas. Jag försöker att inte ha några egna agendor utan förmedla det som historien och sångtexterna berättar, säger Tomas.
Text: Andrea Thür
Foto: Marcus Hagman och Magnus Stenberg
Fakta/Tomas Isacsson
Kapellmästare på Norrbottensteatern sedan 2017. Tidigare enhetschef för den klassiska avdelningen på Norrbottensmusiken. Musiklärare på dåvarande kommunala musikskolan och på estetiska programmet på gymnasiet.
Musikaliska förebilder: Gillar brasiliansk musik. ”Det kanske har med mina instrument att göra. Jag spelar slagverk och piano och brasiliansk musik har mycket rytm, harmonik och snygga melodier.” Lyssnar mycket på vissångare, Cornelis Vreeswijk och Olle Adolphson. Men också mycket klassisk musik, framför allt 1900-talsmusik som Dmitrij Sjostakovitj. ”Jag är inte så mycket rock ’n roll”.

Ung scen norr får Riksskådebanans kulturpris 2022
I fredags delade Riksskådebanan ut sitt kulturpris för 2022 till Norrbottensteaterns unga scen,...

Ung scen norr medarrangör till LÄNK i Skellefteå
Den 25-27 mars anordnas den regionala scenkonstfestivalen LÄNK i Skellefteå. Ung scen norr är...

Urpremiär på Norrbottensteatern för "Det är synd om män i skor"
Den 23 mars är det urpremiär på Norrbottensteatern för gästspelet Det är synd om män i skor, en...