Hoppa till innehållet

 

Hösten 2019

Texten nedan publicerades ursprungligen i Norrbottensteaterns programtidning Scen & Turné #2 2019. Tidningen finns att hämta och läsa i vår foajé. 

 

Teaterchefen om... 

En härlig teaterhöst!

 

 

EFTER EN MYCKET lyckad vårsäsong med massor av publik både på turné och i teaterhuset kändes det fantastiskt att kunna avsluta säsongen med att spela sista föreställningen av Romeo och Julia vid Vassholmen i Kalix. För första gången kunde Norrbottensteatern ta sin sommarteater på turné!

Styrkta av detta har teatern investerat i en rörlig spelplats, en teatervagn, för att kunna turnera med vår populära sommarteater över hela Norrbotten – på byadagar, marknader och stadsfester. Vi ska ge föreställningar där människor befinner sig. Så håll ögonen öppna nästa sommar, då kommer vi kanske till en plats nära dig!

SEDAN NÅGRA ÅR tillbaka spelar vi även i mellandagarna. Så nu kan vi på allvar säga att vi ger föreställningar över hela året. Det är vi väldigt stolta över. I höst tar vi en känd Lars von Trier-film till scenen, och sätter upp ett nyskrivet musikaliskt drama om en norrbottnisk sabotageliga under andra världskriget. Vi fortsätter att spela vår succéföreställning Klossarna, både på offentliga föreställningar i teaterhuset och på förskolor i länet. Vid sidan om detta har vi gästspel med hög verkshöjd, samarbetsproduktioner med länets fria grupper, scenluncher och mycket annat!

VI STRÄVAR ÅR efter år att kunna ge norrbottningarna så rika upplevelser som möjligt. Detta är möjligt tack vare en mycket lojal och kreativ personal som ständigt överraskar mig med sitt engagemang. Så ett stort tack till alla medarbetare! Och tack till dig som läser den här tidningen. Ditt intresse hjälper till att bygga ett levande kulturliv i Norrbotten och därigenom skapa gemenskap och en meningsfull fritid i länet. Bläddra vidare för att ta del av en riktigt härlig teaterhöst!

Mats Pontén
Teaterchef

 

 

Vilken vår vi har haft på teatern!

 

Mats Pontén

Foto: Lars Teglund

 

Herregud, vilken vår vi har haft på teatern! Nu vill vi berätta en otroligt rolig nyhet, och låta oss kort summera våren.
 

Vi har nog aldrig gjort så mycket under en vår. Kåldolmar och kalsipper slog publikrekord, Klossarna blev en sådan succé att vi – på publikens begäran – spelar den också hela hösten och vi gjorde den största (och finaste?) uppsättningen av Sannas sanna jag med Teaterhögskolan. De som lyckades knipa en biljett till vårshowen (med en beläggning på hela 108%) får nog klassa sig själva som lyckliga.
Lägg därtill Ung Scen Norrs nya koncept Pizza på scen som skapar nytt teaterintresse hos unga i länet och en rad scenluncher och gästspel, som även dem varit i stort sett helt slutsålda. Det känns faktiskt häftigt att vi fortfarande in i juli spelar Romeo & Julia på Hägnan och på turné till Kalix. 

Alla teaterproduktioner har dessutom åkt på omfattande turnéer, förutom Romeo & Julia som ”bara” åker till Kalix. Men det tänker vi ändra på.

Vi är stolta att berätta att vi, tack vare en stor mobil scenvagn, redan nästa sommar kommer kunna turnera med sommarteatern till hela Norrbotten!

Sommarteater till alla Norrbottningar! Hurra!

Glada sommarhälsningar
Mats Pontén
Teaterchef

 

 

 

 

 

 

Tidigare texter:

"Vi eftersträvar en närhet till vår publik"

Måndagen den 28 januari. Termometern visar på minus 21 grader och det är otroligt vackert ute.
Jag har just varit på Hägnan utanför Luleå för att planera årets sommarteater, Romeo och Julia, vilket en vinterdag som denna kan tyckas vara underligt.

Jag är numera anställd som teaterchef på Norrbottensteatern till och med den 31 maj 2021. Jag känner mig stolt och ansvarsfull inför mitt nya kontrakt. Nu gäller det att teatern får lång framförhållning i sin repertoar, säkra bra regissörer och få bra kontroll på ekonomin. Vid min sida när det gäller planering och repertoarval har jag Rasmus Lindberg, vice teaterchef. Tillsammans vill vi säkerställa att Norrbottensteatern står på en stabil grund så att den nya ledningen, den dag jag går i pension, har goda förutsättningar att fortsätta utveckla Sveriges första regionteater. 

Teatern har en mycket kreativ och arbetsvillig personal, och när det gäller vad vi ska spela så finns det hur mycket idéer som helst! Med det nya politiska läget både kommunalt i Luleå och i Region Norrbotten är det en del som frågar hur det ska gå. Norrbottensteatern är en stiftelse och där lämnar man partipolitiken utanför mötena och fokuserar på teaterns bästa. Det var något som märktes tydligt efter den nya styrelsens första möte i förra veckan. Vi försöker för varje ny säsong vara en öppen, turnerande teater för invånarna i Norrbotten. Vi eftersträvar en närhet till vår publik, men också att berika, beröra, våga uppröra och lysa upp nya vägar.

Vår unga scen, Ung Scen Norr, är nu permanent inom Norrbottensteatern, vilket är bra och utvecklande för barn- och ungdomsteatern. Dessutom bygger de upp och stöttar ett länstäckande nätverk av teaterledare så att fler ungdomar upptäcker glädjen i att skapa teater. Samarbetet med Teaterhögskolan håller vi på att fördjupa. Det syns inte minst i vårens föreställning Sannas sanna jag, där ensemblen består av studenter från Teaterhögskolan och skådespelare från Norrbottensteatern.

Läs gärna mer om vårens repertoar i senaste numret av Scen & Turné! Den finns som PDF-fil här på hemsidan, och du kan även hämta ditt ex i Norrbottensteaterns foajé.

Är det något ni undrar över, kontakta oss gärna! Vi är här för er skull!

Vänligen,

Mats Pontén

 

 

Med hjärtat i Norrbotten 

Mats Pontén är en av Norrbottensteaterns mest namnkunniga skådespelare med ett stort antal roller bakom (och framför?) sig. Han är också en musikalisk allätare med allt från Miles Davis till Bruno Mars och Katy Perry på spellistan och en trave böcker på nattduksbordet.

– Senast läste jag Hans Roslings Factfulness och den var verkligen fantastisk. Otroligt bra och viktig bok, säger Mats Pontén när vi möts uppe i chefskontoret ”Kupan” för att prata lite om hans nya roll som tf Teaterchef.

– Även jag och Rasmus Lindberg är tillförordnade så kommer vi att arbeta utifrån ett långsiktigt perspektiv, för oss handlar det mycket om att skapa kontinuitet oavsett om ingången är en tillfällig lösning.

Mats Pontén är långt ifrån okänd, varken i teaterhuset eller i länet där han mött publik sedan tidigt 80-tal. Första föreställningen vid Norrbottensteatern var 1982, Seskaröspelet, och därefter följde Solsönernas sägen, en iscensättning av den samiska skapelseberättelsen. Den senare turnerade i ett helt år och hann besöka stora delar av länet.

– Rasmus, som är min stöttepelare när det gäller konstnärliga frågor, har sagt det så bra ” En teater med ett publikt tilltal där alla ska känna sig välkomna”. För att genomföra detta behövs en varierad repertoar för vuxna, barn och ungdomar som vi vill turnera med och det ska uppnås med kompetenta regissörer, koreografer och dramatiker. Grunden har vi redan med en mycket kompetent personal som är engagerade i att uppnå dessa mål.

Jag tror att många tänker att de känner dig, men vad vet vi inte om Mats Pontén?

– Hmm… jag har bra kondis, säger Mats och skrattar, nämen jag tycker väldigt mycket om att röra på mig och även om jag inte tycker om att jogga så ska jag ge mig på Scaniamilen, tillsammans med några kollegor. Sen tycker jag också väldigt mycket om att titta på Luleå basket, härligt lag med en varm publik

Mats återkommer till kontakten med publiken och närheten till densamma under vårt samtal. Vikten av att ta del av vad som diskuteras vid såväl middagsbord som i politiken och hur detta kan iscensättas för att skapa aktuell och intressant teater.

– Det finns en tydlig spets här och det är musikteater. Vi har både skickliga musiker och vokalartister i vår fasta ensemble. Jag vet också att teatern utvecklas av jämställdhet. Med fler perspektiv blir vi också intressanta för en bred publik och vi ska vara en scen som är nära salongen.

2018-05-04

Text: Anna Thurfjell 
Foto: Marcus Hagman 

 

By Formsmedjan. Powered by Yago