Hoppa till innehållet

Ett resande teatersällskap på Hägnan

 

Ett resande teatersällskap som färdas i en teatervagn. Det var idén när Mona Blombäck började arbeta med scenografin och kostymerna till sommarteatern Romeo och Julia.
- Det kändes som att det var en bra utgångspunkt, säger Mona Blombäck, scenograf.
Hon visar en bild som hon haft som inspiration till prosceniet och teatervagnen, en bild som fått prägla scenografin i pjäsen. Utefter den har hon sedan byggt upp en modell över teaterscenen och spelplatsen.
- Det är ett jättestort proscenium med en härlig teaterridå, två loger på varje sida och utgångspunkten är att de fyra skådespelarna arbetar på ett resande teatersällskap. Det är de som gör föreställningen och spelar upp Romeo och Julia.
Det gör skådespelarna i en speciell teaterform, som clowner med utgångspunkt i teaterformen commedia dell’arte, och det har inneburit en speciell arbetsprocess, berättar Mona.
- Jag har jobbat väldigt intimt med Isabel som gör maskerna, och med Claes som gör regin. Vi har tillsammans tagit fram de olika rollkaraktärerna, för maskerna ska ju också spegla kostymerna. Det blir tydligare vilka figurer de är, säger Mona.

Ute på Hägnan har spelplatsen byggts upp i närheten av lanthandeln, med korta avstånd mellan scen och gradäng, vilket gör att publiken sitter nära scenen.
- Det kommer att bli en liten bakgårdskänsla, förhoppningsvis, säger Mona.
När det gäller kostymerna har Mona arbetat med en inspirationstavla, där hon gjort skisser över de olika karaktärerna i pjäsen. Alla skådespelare har fått en grundkostym i neutrala färger, men som kan bli individuell i uttrycket beroende på hur man bär dem.
- Det som är speciellt med den här föreställningen är att det är väldigt många roller. Det går snabbt med bytena och de kommer att ha svårt att hinna med, så man får hela tiden ta hänsyn till vad som är möjligt att göra. Men vi har hela tiden hållit fast vid tanken på att det är ett resande teatersällskap som tar vad de har runtomkring sig i sin teater. Det ska kännas som att det är ett hopplock med kostymerna, likväl som det ändå är fint.

Det är precis så de arbetat på teatern inför uppsättningen också, berättar Mona.
- Vi har gått och valt ut en stor mängd kläder. Sedan har jag försökt precisera till vem det kan vara och att de matchar mot varandra.
Pjäsen Romeo och Julia kretsar kring två familjer, Capulet och Montague, i fejd mot varandra. Det har Mona tagit fasta på i valet av kulörerna i kostymerna.
- Den ena familjen fick bli lila och den andra rödare. Capulets är lila, och Montagues är lite rödare.
Några klädesplagg har sytts upp enbart för föreställningen, som Julias korsett i lila. Men det har varit viktigt att känna, när plaggen sytts upp, att det inte blivit för bra, berättar Mona, och ger ett exempel på en väst som Romeo bär, som är lite skev och lite för stor.
- Det har jag varit jättenoga med, att man plötsligt inte gör något som ser för bra ut, eftersom allt annat är plock och lite för stort.

På andra plagg har det gjorts tillägg, som till exempel en kostym till herr Capulet, Julias pappa, som gjorts tjock och färgats lila.
- Det har varit ett pusselarbete, kan man säga.
Men att få grotta in sig i kostymförrådet och se vad man kan göra av saker som redan finns har också varit bland det roligaste i arbetet med föreställningen, berättar Mona.
- Det har varit väldigt kreativt hela vägen.
Är det några speciella svårigheter du stött på?
- Det är just det här att man måste vara jätteflexibel i den här föreställningen. Men det är samtidigt en väldigt tillåtande form, därför att vi tycker att det är roligt om Tybalt kommer in i en lång rock, så ser man att det glipar i öppningen och så har han Julias mamelucker på sig. Det är att gå en balansgång på ett sätt man inte gjort tidigare. Här får det spreta åt olika håll och så får man ta fram de humoristiska inslagen.

Text: Andrea Thür
Foto: Marcus Hagman

Läs mer och boka biljetter till Romeo & Julia, årets sommarteater på Hägnan HÄR

 

 

 

 

 

By Formsmedjan. Powered by Yago