Hoppa till innehållet

”Det känns som att det kommer att bli ett lustfyllt arbete”

En person som inte vågar tavansvar, som gärna vill vara en i gänget men som också för sina kolleger bakom ljuset. Så tolkar Linda Wincent sin roll Hanna i Direktören för det hela.

När den här artikeln skrivs har repetitionerna precis kommit igång, men Lindas intryck av vem Hanna är, står ändå någorlunda klart.
– Hon har ju spelat något slags dubbelspel och dragit det väldigt långt. Det blir spännande att undersöka vad hon har för agenda. Jag minns filmen och det är en rolig plot med direktören för det hela som finns därute någonstans, som ingen vet vem det är, säger Linda.
Den sista veckan i augusti hölls kollationeringen, då det konstnärliga teamet berättar om sina idéer kring uppsättningen och skådespelarna läser igenom pjäsen.
– Sedan börjar vi undersöka på golvet direkt dagen efter, går runt med manus och undersöker vad det är för situationer, säger Linda, som ser fram emot repetitionerna.
Det senaste året har hon varit tjänstledig från Norrbottensteatern för att bland annat arbeta med ett romanprojekt.
 – Det känns roligt att få vara i ett sammanhang och jobba tillsammans.
Än så länge har hon inte börjat göra research inför rollen, men hon brukar börja sitt arbete med att bygga upp karaktären med manuset som grund.
– Sedan försöker man utröna vad ens rollfigur kan tänkas vilja i olika situationer. Vad är drivkraften och varför är den här personen så angelägen om det här?, säger Linda och kommer in på hur hennes karaktär Hanna väljer att trassla sig längre in i situationen med skådespelaren, istället för att ta tjuren vid hornen.
– Då måste man vara oerhört konflikträdd. Sedan är det här en komedi också. Man måste tro på det man gör men det handlar också om att söka komiken.
Vad ser du mest fram emot med pjäsen?
– Det är väldigt roligt att göra komik och att tillsammans söka de där roliga situationerna. Det känns som att det kommer att bli ett lustfyllt arbete, säger Linda.

 

FAKTA/LINDA WINCENT
GÖR: Skådespelare på Norrbottensteatern sedan 2005.
BAKGRUND: Varit med i ett flertal uppsättningar, bland annat Populärmusik från Vittula,
Pettson och Findus, Alla älskar Norman och Dissekering av ett snöfall. Skriver även dramatik
och regisserat föreställningen Alla är sämst.

 

Text: Andrea Thür
Foto: Magnus Stenberg

By Formsmedjan. Powered by Yago