Hoppa till innehållet
6 februari 2020

Intervju med Helena Röhr, regissör

”Min önskan är att publiken ska känna sig sedd”

 

När Helena Röhr var elva år bestämde hon sig för att bli regissör. Det var efter att ha sett andra och tredje Star Wars-filmerna på bio.
- Jag var helt överväldigad, det var en stor upplevelse.
Nu är hon aktuell som regissör för Nybergs mekaniska verkstad.

Det var framför allt historien och hur den var gjord som fascinerade henne. Och från hennes första självklara insikt om att bli regissör gick vägen över sången och Adolf Fredriks musikklasser, till Södra Latins gymnasium där hon hade sång som huvudinstrument. Men övandet tråkade ut henne och istället sökte hon sig till teatern för att försöka nå sin dröm.

Musiken kom att bli betydelsefull i hennes yrkesval ändå, och när hon kom till Norrlandsoperan som regiassistent visade sig hennes musikaliska bakgrund vara värdefull.
- Jag läser noter och kan läsa partitur, det är inte så vanligt bland mina kollegor och det är en stor tillgång.
Sin första egna uppsättning, sångcyklerna Angels and Lizards, visades i en källare i Stockholm 2001, och fyra år senare fick hon sina första uppdrag som regissör på Norrlandsoperan.

I oktober förra året kontaktades hon av Norrbottensteaterns teaterchef Mats Pontén som frågade om hon ville regissera det nyskrivna musikaliska dramat Nybergs mekaniska verkstad. Då hade hon precis haft premiär på föreställningen Doll Conspiracy på Norrbottensteatern, och blev jätteglad över att få komma tillbaka.
- Som frilansande regissör hinner man precis lära känna huset och strukturerna, det här nomadlivet är ganska ensamt. Därför är det så roligt, särskilt när det är en så trevlig arbetsplats som här, som säger ”vi gillar dig, kom tillbaka!” Även om det är hundrafemtiofem mil hemifrån säger man Jaa!

Nybergs mekaniska verkstad utspelar sig under åren 1937-1941 och baseras på verkliga händelser om den sabotageliga som verkade i Norrbotten under den här tiden. Nära hälften av pjäsen består av musik, och att regissera en så musikalisk pjäs betyder mycket för Helena.
- Jag har alltid med musik på något sätt i alla mina uppsättningar. När det ingår sång är det ännu mer spännande. Sång öppnar ofta rum i oss som vi inte visste att vi hade. Vi blir berörda på sätt som vi inte kunde tänkt ut innan.

De senaste åren har Helena regisserat många nyskrivna operor, framför allt för små fria grupper. Där har hon också fungerat som musikdramaturg. På ett liknande sätt har hennes arbete inför Nybergs mekaniska verkstad sett ut, och i samtalen hon haft med Tomas Isacsson och Erik Norberg om musiken har hon kommit med idéer och förslag.
- Jag får impulser av musiken och det använder jag i regiarbetet, säger Helena, och hyllar musiken som Tomas skrivit, som innehåller mycket sångstämmor och blåsinstrument.
- Jag har aldrig jobbat med en ensemble som både är orkester och ensemble. För mig är det väldigt ovanligt att skådespelarna också är musikerna. Här gör alla allting, det är jätteroligt.
Det är också en stor logistisk utmaning, och Helena beskriver det som ”ett pussel som vi försöker lägga noggrant”.

Men den största utmaningen med pjäsen är ändå det historiska, berättar Helena.
- Det är människor som har funnits på riktigt. Det är inspirerande och samtidigt kan man inte låsa fast sig vid det. Vi måste ha den konstnärliga friheten att berätta den här historien som Erik har skrivit som innehåller både verkliga och fiktiva personer.
Vad vill du förmedla med den här uppsättningen?
- Den historia vi kommer att berätta är en väldigt stark berättelse under en så laddad tid i den här regionen, i Luleå och Kiruna. Och att spela den här berättelsen här uppe, där många har någon sorts koppling till allt som hände under andra världskriget. Min önskan är att publiken ska känna sig sedd. Att deras historia har blivit sedd och nu berättad. Föreställningen handlar även om hur viktigt det är att läsa och minnas vår historia. Vi behöver komma ihåg vad vi som nation, folk och samhälle gjort och åstadkommit. Även de mörka sidorna som vi inte pratar om. Vi behöver tala om dem och jag hoppas att den här föreställningen är en startpunkt, säger Helena.

Fakta/Helena Röhr
Aktuell: regissör för Nybergs mekaniska verkstad som spelas på Norrbottensteatern.
Bakgrund som regiassistent på flera operahus i Sverige, bland annat Vadstenaakademien, Norrlandsoperan och Malmö opera. De senaste 15 åren har hon frilansat som regissör. Regisserat bland annat barnoperan Vildingarna på Norrlandsoperan, Den enfaldige mördaren på Moomsteatern i Malmö och Mozarts Cosí fan tutte i Hanoi, Vietnam med Norrlandsoperan.

Text: Andrea Thür
Foto: Magnus Stenberg

Norrbottensteaterns säsongsprogram våren 2023

I Norrbottensteaterns säsongsprogram för våren 2023 hittar du all info du behöver om våra olika...

Ung scen norr får Riksskådebanans kulturpris 2022

I fredags delade Riksskådebanan ut sitt kulturpris för 2022 till Norrbottensteaterns unga scen,...

En hyllning till fantasin, leken och barndomen

Astrid Lindgrens sagovärld har följt Therése Lindberg genom livet. Hon har lyssnat på...

By Formsmedjan. Powered by Yago