Hoppa till innehållet
9 augusti 2022

”Jag blir ständigt så glad av hur ”med” barnen är”

På torsdag inleds teatersäsongen på Norrbottensteatern, med nypremiären av barnföreställningen Klossarna. Skådespelaren Erik Kaa Hedberg, som spelar en av de tre hjältarna, ser fram emot nypremiären.
− Det är väldigt kul att börja om efter ett uppehåll på tre år.

Föreställningen, som vänder sig till de allra yngsta barnen, handlar om fördelning och rättvisa, gestaltat av tre hjältar och massor av färgglada, mjuka klossar.
Sedan starten 2019 har föreställningen spelats närmare 90 gånger. Nu har det gått några år sedan den senaste föreställningen och Erik berättar att det var kul att gå till repstart.
− Samtidigt som det kändes lite skumt och väldigt déjà vu-artat. På ett sätt tänkte jag att det här kommer att vara en baggis, nu har jag gjort det här hur många gånger som helst. Men alla grejer man trodde man hade stenkoll på var helt bortblåsta. Men kroppen minns snabbare än hjärnan. När man slutar tänka och provar att gå runt i rummet börjar bitarna falla på plats igen.

Han beskriver sin karaktär, den röda hjälten, som spretig och ängslig, men också lekfull.
− Min karaktär försöker hela tiden orientera sig i nya situationer med väldigt varierad framgång. Lätt till känslorna, väldigt mån om att vakta det den anser är sitt för stunden, fram till dess att någon kommer med ett vinnande argument.
Av alla föreställningar, vilken har varit mest minnesvärd?
− Det finns guldkorn från så många.
Vad har ni fått för oväntad reaktion från publiken?
− Jag blir ständigt så glad av hur ”med” barnen är. Vi bjuder ju in dem vid ett antal tillfällen att delta. Redan från första gången, och ibland tidigare, är det som att sätta igång en ostoppbar kran. Det bara flödar initiativ, förslag och deltagande.
Kommer barnen med egna idéer om hur ni ska lösa situationerna?
− Oh ja, både när vi ber om det och lite varstans när de märker att de får vara med. Det kan bli långa, spännande utläggningar.
Vad känns absolut bäst med nypremiären?
− Att träffa barnen och att kasta sig ut i fyrtiofem minuter av ovisshet. Vem är det som kommer att styra föreställningen?
Text: Andrea Thür
Foto: Magnus Stenberg


Fakta/Erik Kaa Hedberg
Aktuell som en av
karaktärerna i Klossarna, som har nypremiär på scen 3 den 11 augusti. Tidigare medverkat i uppsättningar som Barnen från Frostmofjället, Den inbillade sjuke, Den tatuerade änkan, Ibsenkalaset och Var god dröj.
Utbildad på Teaterhögskolan i Luleå, examen 2018. Erik har även tagit fyra SM-guld i kampsporten Wushu.

LÄS MER OM FÖRESTÄLLNINGEN

Norrbottensteaterns säsongsprogram våren 2023

I Norrbottensteaterns säsongsprogram för våren 2023 hittar du all info du behöver om våra olika...

Ung scen norr får Riksskådebanans kulturpris 2022

I fredags delade Riksskådebanan ut sitt kulturpris för 2022 till Norrbottensteaterns unga scen,...

En hyllning till fantasin, leken och barndomen

Astrid Lindgrens sagovärld har följt Therése Lindberg genom livet. Hon har lyssnat på...

By Formsmedjan. Powered by Yago