Hoppa till innehållet
23 maj 2022

”Jag är en målinriktad individ”

Vårens produktion på Ung scen norr, föreställningen Framtidsspelen, handlar om fyra ungdomar som deltar i spelet om en perfekt framtid. Kort efter premiären i mars gick föreställningen på skolturné i länet. Nu går föreställningen in på slutspurten med två veckor kvar av spelperioden.
Dansaren och skådespelaren Françoise Fournier spelar en av de fyra rollerna. 
Vilken är din roll i föreställningen?
− Vi är fyra individer, och jag är Individ D. Jag lever i förnekelse för att jag tävlar mot yngre människor om en perfekt framtid. Mitt mål är att vinna, och jag har stora drömmar om en perfekt framtid där jag kan utforska framtiden och världen. Jag kalkylerar och är väldigt pragmatisk. Lite självgod kanske, och ironisk. Jag är en målinriktad individ.

Hennes roll innefattar även mycket dans, improviserad snarare än koreograferad, berättar Françoise, även om Carl Olof Berg, regissör och koreograf, lagt en grundkoreografi.
− Varje rörelse är inte lagd av en koreograf, utan konturerna. När jag gör sorgesolot improviserar jag. Jag fick direktiv att skaka om ryggen, och att röra mig i en viss stil, säger Françoise.
I en annan av scenerna, när tre skådespelare är med, ska de härma varandras dans.
− Där fick vi också instruktion om att inte göra likadant varje kväll eller varje gång. Jag ser det inte som att jag gör en teaterföreställning där jag dansar, utan jag rör mig när det behövs, säger Françoise.
De sista skolföreställningarna spelas i Luleå och Kiruna.
 Vad ser du mest fram emot med dem?
− Att träffa nya barn, igen. Nu kommer vi dessutom att göra det två gånger om dagen.
Text: Andrea Thür
Foto: Magnus Stenberg

Fakta/Françoise Fournier. Dansare och skådespelare. Uppvuxen i Vitry utanför Paris, utbildad på Dansakademin i Paris och på pedagogutbildningen, Danshögskolan i Stockholm. Har arbetat med dans, dansteater och teater sedan 1985, bland annat i frilansgrupper och med koreograf Per Jonsson i uppsättningar som Den leende hunden och Dance II.

Norrbottensteaterns säsongsprogram våren 2023

I Norrbottensteaterns säsongsprogram för våren 2023 hittar du all info du behöver om våra olika...

Ung scen norr får Riksskådebanans kulturpris 2022

I fredags delade Riksskådebanan ut sitt kulturpris för 2022 till Norrbottensteaterns unga scen,...

En hyllning till fantasin, leken och barndomen

Astrid Lindgrens sagovärld har följt Therése Lindberg genom livet. Hon har lyssnat på...

By Formsmedjan. Powered by Yago