
”Längtar efter att skådespelarna ska få njuta av en stor publik”
På torsdag är det premiär för Teaterhögskolans slutproduktion, den nyskrivna pjäsen Nåt i Djupet av Emma Palmkvist. Gunilla Johansson Gyllenspetz regisserar.
− Jag tycker att det är tre köttben för tre studenter att ha i sin slutproduktion, säger hon.
Pjäsen handlar om det unga paret Bob och Katrina som precis flyttat in i en lägenhet. Det dröjer inte länge förrän deras nya granne och områdesansvariga Mimmi knackar på dörren, och pjäsen utvecklar sig snabbt till ett absurt vardagsdrama, där Bob och Katrina testas för vuxenlivet och vilka fällor man kan kliva i, under Mimmis ständiga övervakning.
Men pjäsen ifrågasätter också de val man gör i livet.
− Gör vi alltid de valen vi vill eller flyter vi bara med? Vad händer när någon går emot normen och ifrågasätter en livsstil? Jag vet ju, jag kommer från en liten by. Man behöver inte göra särskilt stora svängar i livet för att bli ifrågasatt, säger Gunilla.
Pjäsen skrevs ursprungligen som en barnpjäs, och Gunilla läste den redan 2017, och blev förtjust.
− Jag tyckte den var så fantasifull och spännande. Jag tyckte också det var intressant för unga vuxna.
När sedan Gunilla fick uppdraget att regissera slutproduktionen på Teaterhögskolan i Luleå, kom hon att tänka på Emmas pjäs.
− Då plockade jag fram den igen och föreslog den för studenterna. De tände på den och hade också sagt ord som ”absurt”, och våga testa de gränserna. Då tyckte jag att det passade himla bra.
Pjäsen skrevs om för de tre studenterna och Gunilla beskriver den som ett ”genomkomponerat verk” med musik som ligger under och skapar stämningar.
"Det har varit en spännande väg, att hitta fram till just den här spelstilen..."
Med pjäsen vill hon också nå målgruppen unga vuxna.
− Jag tycker att det är kul att vi så specifikt kan rikta in oss på unga vuxna för att vända och vrida på ett absurt sätt om de existentiella frågor man har, när man ska flytta hemifrån. Vad är det för bild man har av att bli förälder och hur vill jag leva mitt liv? Alla vuxenpoäng ska prickas in.
Det är en liten ensemble på tre personer. Vad finns det för speciella utmaningar med det?
− Jag tycker att det är tre köttben för tre studenter att ha i sin slutproduktion. Utmaningen med slutproduktioner är ofta rättvisetänket, att alla ska ha lika mycket. Vi har kunnat jobba noggrant och genomarbetat och också tillsammans forskat fram – vad är det här för en form? Det har varit en spännande väg, att hitta fram till just den här spelstilen, för just det här manuset, med just de här tre, säger Gunilla.
Den sista veckan av repetitioner väntar publikgenomdrag innan premiär.
− Studenterna är redo för en publik och det sker ju något i den här samklangen. De är nog ganska trötta på mig och mina kommentarer, säger Gunilla och skrattar.
− De vill ha en publik och publikreaktioner. Och det är ju det scenkonst är till för, att möta sin publik.
Text: Andrea Thür
Foto: Magnus Stenberg
Fakta/Gunilla Johansson Gyllenspetz
Skådespelare i grunden. Tillhör Backa teaters fasta ensemble. Gjorde sin regidebut på Backa teater och har regisserat sedan 2006, både teater och opera. Arbetat mycket med nyskriven dramatik, senast på Scenkonst Sörmland.

Norrbottensteaterns säsongsprogram våren 2023
I Norrbottensteaterns säsongsprogram för våren 2023 hittar du all info du behöver om våra olika...

Ung scen norr får Riksskådebanans kulturpris 2022
I fredags delade Riksskådebanan ut sitt kulturpris för 2022 till Norrbottensteaterns unga scen,...

En hyllning till fantasin, leken och barndomen
Astrid Lindgrens sagovärld har följt Therése Lindberg genom livet. Hon har lyssnat på...