Hoppa till innehållet
Köp biljetter
  • Barrikaden 24 april

    Historisk föreläsning om drottning Kristina och hennes samtid

Herman Lindqvist gästar Norrbottensteatern med en historisk föreläsning om drottning Kristina: Vem var hon? Hur levde hon? Vad betyder hon för oss idag?

Kristina blev Sveriges drottning vid sex års ålder, och är än idag den svenska monarkins enda kvinnliga regent. Hon gjorde sig känd för att gå sina egna vägar, utan att tänka på vad omgivningen tyckte och hennes förbluffande maktspel förväntade sig nog ingen. Vasaättens epok vid makten avslutades när hon plötsligt abdikerade 1654 och konverterade till katolicismen. Det var en ofattbar skandal. Hon var ju trots allt dotter till protestanternas härförare – Gustav II Adolf. Drottning Kristina sågs länge som en landsförrädare – idag ses hon snarare som en kulturell revolutionär som chockade sin värld.

Herman Lindqvist är, med sina kåserisamlingar och sin populärhistoriska författargärning,  en av Sveriges mest kända historiker med bland annat sextio böcker om ätten Vasa i sin bibliografi. Historien om drottning Kristina och hennes samtid är kanske ett av de mest intressanta kapitlen. Och ingen kan berätta om detta som Herman Lindqvist.

 

Om Barrikaden
Under perioden 7 april -12 maj spelar Norrbottensteatern Sara Stridsbergs Dissekering av ett snöfall, en fri fantasi om drottning Kristinas sista år vid makten. Det är en drömlik berättelse om makt, förtryck och hot men också om beslutsamhet och styrka. Med anknytning till detta bjuder Norrbottensteatern in till en serie intressanta och inspirerande föreläsningar om makt, motstånd och frihet.

 

Fler datum för Barrikaden

8 mars - Ljudet av handen - broderi som motstånd
Föreläsning på foajéscenen med textilkonstnären Elisabeth Bucht om hur broderi kan fungera som motstånd mot språkbarrikader.
21 mars Mitt möte med drottning Kristina
Föreläsning på scen 1 med Anna Azcárate om Dissekering av ett snöfall och med stickning i salongen!
26 mars Fredligt motstånd, makt och revolution
Föreläsning på scen 3 med Stellan Vinthagen om makt, ekonomi och motstånd. Han är aktivist, världens enda professor i ickevåld och TED-föreläsare, bland annat.
3 april Kulturpolitisk debatt
Scen 3, kulturpolitisk debatt på nationell nivå mellan Socialdemokraternas och Moderaternas kulturpolitiska talespersoner, Gunilla Carlsson och Olof Lavesson, som är vice ordförande och ordförande i kulturutskottet. Marianne söderberg samtalsleder.
10 april - Politik, punk och poesi
Scen 3, Timimie Märak; poet, urfolksfeminist och samisk queeraktivist under ständig utveckling, bjuder på en performance som visar på hur den normativa makten försummar och fördummar.

Datum tisdagen den 24 april 2018

Tid kl 19.00 - ca 20.00

Plats Norrbottensteatern, Scen 1

Medverkande Herman Lindqvist

Biljettpris 100 kr (max 150 platser)

 

Recensioner från publiken

Den här föreställningen har inga recensioner. Klicka på knappen nedan för att göra en.

By Formsmedjan. Powered by Yago